Dorința de a avea un zâmbet plăcut, dinți albi și sănătoși ne este comună tururor. Metodele de obținere ale acestor obiective nu sunt deloc dificile. Fiecare dintre noi trebuie să apeleze în mod regulat la medicul său stomatolog pentru a-și menține sănătatea danturii.

Albirea dinților se realizează atât prin metodele clasice, domestice cât și apelând la serviciile medicului stomatolog.

De la arhicunoscutele tratamente cu lămâie, bicarbonat de sodiu sau coji de portocală, până la utilizarea benzilor de albire sau a cărbunelui activ și la albirea făcută de dentist există soluții pentru fiecare. Bineînțeles, pentru un plus de siguranță și profesionalism vă recomandăm să apelați la servicii calificate.

Putem obține dinți mai albi și dacă ne îngrijim permanent de ei, adică să-i curățăm în mod repetat. Și cum altfel am putea face asta dacă nu mergând regulat la un cabinet de stomatologie, de preferat același și nu să schimbăm medicii în mod frecvent!?

Curățarea dinților

Deși nu sunt procedee propriu-zise de albire, metodele descrise mai jos ajută sau chiar decid dacă aveți o dantură albă și sănătoasă. Sunt procedee aplicate preponderent de un medic stomatolog. Ele ar trebui să aibă un anumit ritm de periodicitate. Ritmul la care vor fi reluate depinde însă de mai mulți factori.

Detartrajul cu ultrasunete si curatarea dintilor

Detartrajul  dintilor este prima etapă a curățării profesionale a danturii. Fără de care albirea dentara nu ar fi la fel de eficientă, deci da, detartrajul ajuta în procesul final de albire dentara. În esență, detartrajul este o procedură stomatologică prin care se îndepărtează tartrul și placa bacteriană de pe suprafața dinților cu ajutorul aparatului cu ultrasunete. Detartrajul are rolul de a disloca depozitele aderente subgingivale și supragingivale din cavitatea bucală. Efectuarea acestei proceduri în mod periodic duce la buna întreținere a sănătății danturii, prevenind efectele negative ale tartrului si plăcii bacteriene.

În cazul în care depunerile de pe dinți nu sunt eliminate la timp, persistența lor duce la iritații gingivale, sângerări la periaj. Pot fi mascate carii ce pot deveni periculoase și, de asemenea, se produc rezervoare de bacterii și toxine care inițial cauzează neplăceri în plan local, iar ulterior se răspândesc în întreg organismul.

Comparativ cu detartrajul manual care impică riscul zgârierii smalțului, detartrajul dintilor cu ultrasunete emană vibrații care separă depunerile de tartru și bacteriile de smalțul dinților fără a afecta aspectul și sănătatea acestuia. În urma efectuării detartrajului cu ultrasunte, dantura va fi în mod vizibil mai albă, mai curată și mai strălucitoare.

În unele cazuri detartrajul dintilor poate scoate la iveală carii ascunse care vor fi tratate ulterior. Intervalul mediu pentru reefectuarea acestei proceduri este de șase luni. Această perioadă poate varia de la o persoană la alta. În funcție de pH-ul și compoziția salivei fiecăruia, tartrul și bacteriile pot apărea mai des, fiind necesară reducerea termenului mediu de detartraj dinti.

Un alt factor care poate modifica această perioadă este vârsta fiecăruia, dat fiind faptul că saliva vârstnicilor tinde să se îngroașe, iar tartrul apare mai des. Îngrijirea zilnică și corespunzătoare a danturii poate încetini sau chiar preveni apariția tartrului.

Este extrem de importantă respectarea recomandării medicului în ceea ce privește programarea detartrajului, deoarece acumularea acestuia va duce cu timpul la paradontoză, dar și la creșterea sensibilității , ceea ce poate determina chiar și pierderea dinților.

Detartrajul este ajutat de periajul profesional care are același scop. În urma eliminării stratului problematic prin ultrasunete, periajul ia rolul finisării efectului. Stomatologul va peria fiecare dinte cu ajutorul unui instrument electric cu peri aspri și putere mare, care elimină reziduurile rămase în urma detartrajului. 

AirFlow

AirFlow este un instrument utilizat în tratamentele de profilaxie dentară și are rol în îndepărtarea petelor, a tartrului și a plăcii dentare. Acest tratament constă în emanarea unui jet controlat de aer, apă și micropatricule de bicarbonat de sodiu. AirFlow-ul se aplică în urma detartrării cu ultrasunete.

Tratamentul se axează pe zonele interdentare, baza gingiilor, dar și pe zonele greu accesibile precum șanțurile de pe suprafața dinților, spatiile dintre elementele aparatului ortodontic.

AirFlow-ul contribuie la prevenirea bolilor parodontale, eliminând cauzele acestora, respectiv tartrul și plăcile bacteriane. De asemenea, această procedură are rol estetic, dat fiind faptul că îndepărtează petele cu aspect neplăcut de pe suprafața dinților, chiar și din zonele greu accesibile, contribuind astfel la redarea albului natural al danturii. Un alt avantaj pe care îl are AirFlow este acela că nu afectează smalțul dinților. De asemenea, această procedură ajută la menținerea și igienizarea implanturilor dentare și a lucrărilor de tip punți sau coroane.

Este o metodă recomandată celor care au dinții pătați, din cauza consumului de cafea, vin roșu sau fumat. Totodată, acesta este necesar în pregătirea danturii pentru aplicarea aparatului dentar fix sau pentru curățarea profesională a acestuia. Airflow-ul este urmat de fluorizare, procedură ce are ca scop întărirea suprafeței dinților.

Fluorul este un mineral natural pe care îl întâlnim zilnic în cantități reduse chiar și în apă sau diferite produse alimentare. În urma curățării adecvate a dinților, fluorul se aplică pe suprafața acestora. Această substanță se regăsește sub formă de gel, pastă sau lac. Curățare dinților  eficienta conduce la buna absorbție a fluorului aplicat ulterior. Principalele beneficii ale fluorizării sunt: prevenirea apariției cariilor, diminuarea hipersensibilității dentare, întărește structura dintelui, ajută în procesul tratamentului ortodontic. 

Gelul desensibilizant

Ultima etapă a curățării profesionale a danturii este aplicarea gelului desensibilizant. Acesta conribuie decisiv la eliminarea rapidă a sensibilității cauzate de periaj, contactul cu alimente și băuturi reci sau calde și de tratament pentru albire. Gelul desensibilizant conține fluor și nitrat se potasiu. De asemenea, contribuie la întărirea smalțului, minimalizarea sensibilității de orice fel și la apariția cariilor.

Alte articole interesante:

Servicii de estetică dentară la Smile Care București

Topul celor mai bune paste de dinți pentru albire

Stomatologie, vloggeri și cei mai albi dinți

Stomatologia modernă și practicile tradiționale