Recenta anestezie realizată într-un cabinet de stomatologie și în urma căreia a murit un copil de patru ani se află încă printre subiectele principale de discuție ale ziarelor din București. Și nu doar din Capitală, subiectul este dezbătut în toată România. Prima impresie, obișnuită dealtfel pentru majoritatea publicațiilor românești, este aceea de a lovi în sectorul privat. O clinică dentară privată, a murit anesteziat de un dentist, a murit în urma anesteziei realizate într-o clinică stomatologică privată.

Stomatologie pentru copii la Smile Care București

Aflăm că respectivei clinici i s-a aplicat o amendă, că a fost închisă. Ni se spune prin comunicate de presă acel medic stomatolog își va pierde dreptul de a profesa. De fapt, ca să fim sinceri, prin tot ce se comunică dinspre partea oficialităților, totul este pentru a potoli setea de sânge a publicului. Un public care nu se deosebește de cel din alte țări. Toți vor sânge. Diferența este că, spre deosebire de alte țări, în România se vrea sângele medicilor care lucrează în sistemul privat. Ei ar fi răul societății. O temă predilectă dealtfel, iar asta de mulți ani…

Când se aplică anestezia

În articolul nostru „Operații fără dureri; din istoria anesteziei” enumeram tipurile de anestezie care se fac în practica stomatologică. Vă spuneam, pe scurt, și în ce cazuri se folosesc. Dacă ne referim la anestezia pentru copii, evidențiam faptul că aceasta se face acelor copii care au probleme speciale. Sau sunt necooperanți. Este o practică obișnuită de a se face anestezia generală acolo unde celelalte tipuri de anestezie nu dau rezultate sau nu se pot aplica.

Cel mai important rol în anestezie îl are, evident, medicul anestezist. El este cel care pe baza informațiilor despre starea generală a unui pacient, decide ce tip de agent de sedare va fi folosit și cum va decurge întreaga procedură.

Nouă în schimb, consumatorilor de presă onești, ni se servește pastila că micuțul de patru ani a primit același cocktail medicamentos cu care a fost sedat Michael Jackson, respectiv propofol-ul. Și din cauza căruia a murit, ni se spune și asta în mod repetat…

În același timp însă, dintr-o publicație relativ mai puțin importantă, aflăm că de fapt copilul suferea de complicații. Acestea nu au fost aduse la cunoștința medicului anestezist, pentru că nici părinții nu știau despre ele. Din site-ul Impact.ro aflăm că băiețelul era alergic și avea malformații la inimă. Ceea ce, realizați, orice medic trebuie să știe despre aceste lucruri înainte de a face o intervenție cât de mică. Cu atât mai mult la o anestezie generală.

De ce a murit copilul de patru ani

Dacă ne interesează subiectul „anestezia în stomatologie” și vrem să fim mai aproape de adevăr, să știm ce s-a întâmplat cu adevărat, va trebui să așteptăm puțin. Să fie finalizată ancheta, să fie trase niște concluzii. Până atunci, să ne informăm din mai multe surse. Să le alegem pe cele care sunt de încredere, chiar dacă și printre acestea există tot felul de informații.

De exemplu, despre autorizarea clinicii de a face anestezie generală, știrile se cam bat cap în cap. Unele autorități zic că aceasta nu era autorizată, cei de la clinică susțin contrariul. Că s-a dat amendă, asta nu înseamnă nimic. Dacă a fost dată doar pentru a satisface gustul de sânge, vă dați seama că va fi anulată în instanță.

Să așteptăm așadar să se liniștească apele….