Dinții temporari sau de lapte sunt meniți să reziste timp de câțiva ani pe arcadele copiilor. Ulterior, aceștia cad în mod natural sau în prezența medicului stomatolog, atunci când este cazul. Totuși, din motive precum cariile provocate de biberon sau alte traumatisme, dinții copilului pot cădea mai devreme decât ar trebui. Mulți dintre părinți tind să se bucure la căderea primului dințișor și nu conștientizează gravitatea situației, mai ales în cazul în care acest fenomen se petrece în apropierea momentului normal din viața copilului de pierdere a dinților.

Oferim servicii de stomatologie pentru copii

Ar trebui să ne îngrijoreze pierderea prematură a dinților?

Atunci când copilul pierde precoce unul sau mai mulți dinți frontali, problemele sunt destul de serioase. Acest fenomen duce la instalarea unor obiceiuri vicioase precum interpunerea limbii sau a buzelor în spațiile create. Aceste vicii determină perturbarea echilibrului arcadelor dento-alveolare în zona respectivă. Cu alte cuvinte, dinții permanenți vor crește deformat, fapt ce poate dăuna atât din punct de vedere estetic, cât și din punctul de vedere al sănătății danturii. 

În urma pierderii premature a unuia sau mai multor dinți, spațiul lăsat poate fi acoperit parțial sau în totalitate de dinții învecinați, nepermițându-i astfel dintelui permanent să erupă și provocând totodată blocaje ocluzo-articulare. De aceea se recomandă, pe cât este posibil, menținerea molarilor temporari pe arcadă până în cel mai apropiat moment al erupției naturale a molarului permanent. Atunci când acest lucru nu este posibil, este necesară apelarea la dispozitivele ortodontice menținătoare de spațiu.

Menținătoarele de spațiu sunt dispozitive fixe sau mobile care au rolul de a păstra spațiul necesar erupției dintelui permanent. Tipul de menținător utilizat se alege de la caz la caz și se particularizează în funcție de pacient. Aceste dispozitive nu contribuie negativ la dezvoltarea maxilarului, la erupția dinților și nici nu lezează gingiile. Mai mult decât atât, pot înlocui parțial funcția dintelui lipsă și pot reda fizionomia dinților frontali. 

Tipuri de menținătoare

  • Menținătorul de spațiu fix este alcătuit dintr-un inel cimentat pe dintele învecinat celui care urmează să erupă. Acest inel are o prelulgire care înconjoară întreaga suprafață a spațiului dintelui lipsă. 
  • Menținătorul de spațiu mobil unidentar este reprezentat prin două brațe care înconjoară dinții învecinați, păstrând distanța dintre aceștia prin intermediul unui material dur. Acest tip de menținător are indicații fixe, deoarece există pericolul de ingerare, iar utilitatea sa depinde exclusiv de decizia copilului de a-l purta sau nu. 
  • În cazul pierderii mai multor dinți din zona frontală, se apelează la menținătoare fixe sau mobile ce au rolul de a reface funcția estetică, fonetică și de prevenire a interpunerii limbii sau buzelor în spațiile create de pierderea dinților. 

Află mai multe despre dinții de lapte: Cinci lucruri pe care nu le știai despre dinții de lapte