Datele statistice medicale spun despre Egipt că a avut una dintre cele mai mari rate de creștere a numărului de dentiști. Astfel, site-ul Knoema.com, care folosește date ale ONU, spune că pe parcursul a cinci ani, din 2004 și până în 2009, numărul medicilor stomatologi din Egipt a crescut de la 8.200 la 33.500. Este o performanță remarcabilă. Da, dar raportat la totalul populației lucrurile se văd diferit.

Egiptul este a treia economie a continentului negru și a 40-a în lume. Însă la o populație de aproape 100 de milioane de locuitori cam 28% sunt sub nivelul sărăciei. Ce legătura are asta cu subiectul blogului nostru!? Are, este vorba de igiena dentară.

Stomatologie pentru copii la Smile Care

Să fii dentist în Africa

Într-un material despre igiena dentară, cei de la CNBC Africa dezvoltă ideea legăturii dintre școală și dezvoltare. Apoi, CNBC face observații corecte între absenteismul de la școală și în cele din urmă abandonul școlar cu lipsa de medici dentiști. Lucrurile stau cam așa. În Africa există discrepanțe uriașe în ceea ce privește accesul la serviciile medicale. Există zone cu un medic dentist la 150.000 de locuitori și zone cu unul la 2000. Cele din urmă sunt evident în zonele cu o industrie puternică.

Abandonul școlar este simplu de înțeles, pentru cine are încă dubii în acest sens. Durerile de dinți ale copiilor, lipsa de tratamente îi face să nu meargă la școală.

Tot cei de la CNBC explică de ce este nevoie de educație sanitară, de igiena dentară și chiar evocă un experiment. Colaborarea dintre FDI World Dental Federation și Unilever asupra subiecților care s-au spălat de două ori pe zi cu pastă de dinți cu fluor a relevat rezultate încurajatoare. Este posibilă o reducere cu 50% a numărului de cazuri de carii dentare.

Beneficiarii

Revenind la creșterea spectaculoasă a numărului de dentiști din Egipt, să spunem că de acest lucru beneficiază în primul rând clasa de mijloc. Există o clasă de mijloc egipteană care lucrează în induistria petrolului și a gazelor și turism, principalele sectoare ale economiei care ocupă forța de muncă semnificativă. Agricultura nu reține foarte mult personal.

Revenim, în timp ce zonele industriale ale Egiptului cunosc o înflorire spectaculoasă, îmbunătțindu-se inclusiv igiena dentară, o altă parte a populației se află în suferință sub acest aspect. Stomatologia egipteană, deși a dat lumii printre primele tehnici dentare, este acum o cu totul altă chestiune. Așa cum nici mentalitatea locuitorilor nu mai este cea de acum 3.000 de ani.

Mai mulți medici dar dinți cam la fel de cariați ca în Africa

În România, conform datelor INS citate de Digi24 sunt 16.400 de dentiși (în 2016). La o populație rezidentă de 19,4 milioane (în 2019 conform datelor INS) ar rezulta un dentist la 1.182 de locuitori.

Dacă ținem cont de discrepanțele dintre sat și oraș, printre cele mai dezavantajoase scenarii tot vom observa că avem servicii superioare celor din Africa dezvoltată.

Și, atunci, de unde statisticile negre despre sănătatea dentară a românilor? Cel mai plauzibil răspuns ar fi că de vină este educația primită acasă și la școală. Mai degrabă lipsa ei sau educația greșită.

Și, ultimele teste PISA, cele cu analfabetismul funcțional la elevii români, ne oferă o imagine grăitoare în acest sens.