Să ai dinți frumoși, adică un zâmbet cu care să nu-ți fie rușine, asta ar putea fi o parte a succesului la angajare. Aproape fiecare angajator este impresionat dacă arăți bine. Proverbul cu „haina face pe om” nu este foarte diferit în cazul dinților.
Haideți să recunoaștem; sunteți în poziția celui care caută un casier la magazinul pe care-l conduceți. Ați angaja o femeie care nu are dinți în față?
→ Servicii de stomatologie în regim de urgență. Tratamente și protetică
Sau dacă la dvs acasă vine băiatul care instalează cablul de televiziune și acesta are dinții negri de carii, ați avea încredere să-l lăsați înăuntru!? Poate că ați face-o cu strângere de inimă.
Este posibil ca aceste două persoane să fie foarte respectabile, totuși prejudecățile noastre ne împiedică să le apreciem. Iar asta din cauza dinților. Îi vedem și ne înspăimântă.
Educația copiilor, succesul adulților
Ca să ai dantura estetică, „aptă” de a fi arătată la un interviu de angajare, opinăm că în primul rând ai nevoie de o anumită educație sanitară. Dacă ai această educație, ți se insuflă din fragedă copilărie că trebuie să-ți speli dinții, cum și de câte ori, este aproape sigur că vei crește sănătos și la rândul tău îți vei educa urmașii tot în același sens.
→ Stomatologie pentru copii
Această educație nu se face neapărat acasă, în familie, mai ales în ritmul trepidant al zilelor de azi. Părinții se bazează prea mult pe școală. Ori, după cum se știe, sistemul de învățământ românesc se află într-o stare de degringoladă. Nu insistăm asupra subiectului, dorim doar să evidențiem că lipsa unei educații sanitare primite la școală are efecte în viața adultului.
În România există câteva ONG-uri care au sesizat acest aspect și încearcă pe spezele lor să instruiască pe cei mici. Asociații care fac muncă voluntară și se duc în comunitățile sărace unde oferă servicii stomatologice pentru copii, pensionari sau oameni fără venituri. Ceea ce fac însă ONG-urile de la noi și cabinetele stomatologice particulare este puțin.
În ceea ce ne privește, noi, cei de la Smile Care, de câte ori avem ocazia ne deplasăm la grădinițe și încercăm să explicăm copiilor cum trebuie să se îngrijească. Sau primim vizite organizate de învățători sau educatori și suntem deosebit de bucuroși de reacțiile lor.
Educație dentară precară există peste tot
Lipsa educației dentare nu este o problemă specific românească sau doar țărilor sărace. Observăm doar faptul că în România decontarea serviciilor medicale stomatologice este mai mult o himeră. Statul nu încurajează de fapt în niciun fel sistemul de sănătate, acesta să fie așezat pe baze sănătoase.
Ultima informație despre statistica serviciilor stomatologice datează din 2016. Oricum, este dezastruoasă, 80% dintre români au probleme stomatologice, 10% dintre ei nu au văzut vreodată un dentist, iar 40% dintre copii au carii la dinții definitivi. În mediul rural există un medic la 4.600 de locuitori.
Și americanii au probleme cu dinții
Un articol din NBC News ne arată cât de serioasă este problema îngrijrii dinților în Occident. De exemplu, în statul american California, Fundația CDA ( a medicilor stomatologi) se ocupă anual de 4-5 mii de cazuri sociale. Este un număr infim extras din cei aproximativ 3 milioane de săraci lipsiți de asistență stomatologică.
Sunteți invitați ca din articolul amintit să aflați cum oameni în toată puterea efectiv vânează evenimentele de tratamente stomatologice gratuite, iar totul pentru a fi prezentabili în a obține o slujbă. În România, recunoaștem, cei care nu au probleme dentare s-au dus deja în Occident…
→ Sursa datelor statistice