Cea mai dureroasă procedură dentară? Se pare că este tratamentul pe canal, conform chibiților de pe Quora. Este vorba de un gen de portal american care-și propune să ofere răspunsuri direct de la cititori. Adică, pe românește spus, fiecare-ntreabă și fiecare răspunde. Este și acesta un gen de informare, despre dentiști și carii, despre care stomatolog este mai scump, care mai ieftin…

» Citește despre implantologie la SmileCare

Tratamentul dinților pe canal este perceput a fi foarte dureros în SUA, într-o țară unde aproape jumătate din populația adultă merge la dentist o dată pe an, conform unui studiu guvernamental american. Spre deosebire de România, unde mai este și invers, copiii sunt cei care ajung într-un cabinet stomatologic doar târziu în adolescență. De interes și alte statistici defavorabile pentru noi într-un articol anterior al nostru.

De fapt, este vorba doar de educație.  În acest sens, ne mândrim să vă readucem aminte că noi, cei de la clinica SmileCare, mergem de câte ori avem ocazia în rândul școlarilor și preșcolarilor. Copiilor le explicăm de ce trebuie să-și mențină o igienă orală cât mai intensă.

Educația și igiena dentară

Revenind la dilema chibiților de pe Quora, cineva spunea la un moment dat că decât să-și facă un tratament pe canal mai bine o extracție. Scapă mai repede… (În România, trei din 10 adulți nu mai au niciun dinte natural. În SUA, 85% din americani „duc” o carie sau o cavitate vreme de câțiva ani, știind că până la urmă, totuși, o să-i coste mai scump.)

În ceea ce ne privește, opinia noastră (și în general a medicilor stomatologi) este aceea ca dinții să fie tratați. Desigur, există situații când este de preferat extracția, dar ar fi bine ca acestea să fie excepții.

Riscurile extracției dentare

Extracția dentară poate părea cea mai ușoară și cea mai simplă metodă de a scăpa de durere și de un dinte stricat. Parțial, chibiții au dreptate. O injecție, un smâc și gata. Niște antibiotice și salut, după două zile ești ca nou. (Oare!?)

Trebuie recunoscut că totuși există un risc de infecție. Chiar dacă medicina actuală, cabinetele modern dotate, pot asigura condiții excelente și aseptice. Odată ce dintele a fost extras, rămâneți cu un spațiu gol în gură. Aceasta înseamnă un teren de reproducere pentru bacterii. Pot să apară infecții care se pot răspândi rapid la alți dinți,. Și mergând în această optică va urma un lanț de extracții. Până îi pierdeți pe toți.

Un dinte lipsă ridică complicații și pentru dinții vecini. Aceștia nu primesc niciun sprijin fizic și se vor slăbi. Un dinte slăbit poate face ca alți dinți să se degradeze în același mod, să se infecteze…

Soluția alternativă

În situația în care extracția dentară a fost realizată, în urma ei va rămâne un spațiu gol. Desigur, există o alternativă, de exemplu implantul, clinica noastră vă poate oferi și la acest capitol o alternativă viabilă.

Și igiena dentară, desigur…