Observațiile clinice și studiile cu tematică stomatologică scot în evidență aspecte interesante despre noi. Astfel, dacă ajungem să ne pierdem dinții; de cele mai multe ori se întâmplă din vina noastră. Cu alte cuvinte, suntem inamicii propriei noastre sănătăți orale. Ce să facem pentru a nu mai fi proprii noștri dușmani?
Vă prezentăm câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă protejați mai bine dinții. Sunt idei care (paradoxal) desființează unele practici ce păreau la un moment dat infailibile. Sau nici măcar nu bănuiam cât rău ne pot face.
Nu scrâșniți în timpul nopții
Dacă dimineața simțiți că aveți dureri de maxilare este posibil să suferiți de bruxism. De multe ori nu vă dați seama că aveți această afecțiune, mai ales dacă dormiți singur. Scrâșnitul din dinți nu este un obicei deloc sănătos nici dacă-l practicați în mod voluntar, pentru a impresiona sau pentru a accentua o anume stare de iritare.
→ Demi Moore și bruxismul
Feriți-vă cât mai mult de acest lucru, încercați să scăpați de obicei. Sau luați măsuri pentru a minimaliza efectele bruxismului. Căci principalul efect al scrâșnitului dinților este deteriorarea ireversibilă a smalțului dinților. Și, de aici, mai departe, carii, afecțiuni ale gingiilor, pierderea dinților, afecțiuni ale maxilarelor.
Cauza bruxismului nu este bine determinată dar se pare că are o legătură cu starea psihică a fiecăruia. Cu stresul, cu lipsa de odihnă, cu starea emoțională în general. Se întâlnește la toate vârstele. Bruxismul poate fi nocturn sau diurn.
Principalul remediu ar fi conștientizarea acestui obicei. Și vă puteți ajuta foarte bine de niște accesorii numite gutiere. Consultați medicul stomatolog pentru a vă indica ce tip de gutieră să purtați. În fapt este vorba de niște piese de plastic care purtate în timpul nopții împiedică realizarea contactului ocluzal între dinții de sus și cei de jos. Și analizați-vă, vedeți când scrâșniți…
Nu clătiți după spălarea pe dinți
Deși ni s-a spus încă de timpuriu să ne clătim bine dinții după periaj, iată că această practică începe să fie combătută. Motivul? Pastele de dinți înglobează în ele minerale, nutrienți și alte elemente care au fost introduse în compoziție tocmai în scopul unei acțiuni favorabile asupra smalțului, a gingiilor.
→ Pasta de dinți total activă, păstrați-i efectele
Ori, dacă noi clătim cu conștiinciozitate gura după folosirea unei paste de dinți ce conține elemente benefice sănătății noastre orale, nu facem decât să le îndepărtăm. Așadar, efectul va fi nul. Recomandarea ar fi ca o perioadă de 30 de minute după periaj să nu mâncăm, să nu bem apă. Tocmai pentru a favoriza un contact mai îndelungat al elementelor respective cu dinții sau gingiile.
De fapt, recomandarea de mai sus este expres indicată și în cazul folosirii de apă de gură. Logic, după ce vă spălați cu apă de gură, pentru eliminarea bacetriilor, lăsați soluția să-și facă efectul.
Nu vă roadeți unghiile
Dacă aveți obiceiul de a vă roade unghiile, aflați că nu este deloc un obicei nevinovat și nu vă dă un aer de tinerețe, de școlăriță… Dimpotrivă, în contextul cunoștințelor și normelor educaționale ale societății actuale, rosul unghiilor reprezintă mai degrabă un semn de inconștiență.
Adică vă expuneți cu bună știință smalțul dinților la eforturi mecanice. Efectul? Deterioarea stratului protector al dintelui prin fisuri.
Nu zahărului
Alt obicei nesănătos: fructele bogate în zaharuri și după consumarea cărora nu vă spălați pe dinți. Fructele uscate sunt pline de zaharuri și zahărul atacă dinții!
Când folosiți guma de mestecat ar fi bine să alegeți una fără zahăr.