Stomatologia actuală este „bombardată” cu una din marile discuții de televiziune, idei de reclamă, produse atotputernice, sfaturi medicale, etc., toate legate de sensibilitatea dentară. Dacă sunteți atenți, de exemplu, la conținutul reclamelor și mesajele publicitare vis-a-vis de această temă, veți constata că fiecare produs care vi se oferă are acest atribut: vă scapă de sensibilitatea dentară! Fiecare vedetă, care face reclamă la o periuță sau o pastă de dinți, vă promite același lucru: elimină sensibilitatea dentară.

După cum se vede, exagerând puțin, stomatologia ultimilor ani a fost inundată de profeți și produse minune. Iar acest lucru nu se întâmplă numai în România, ci și aiurea în lume. De fapt, poveștile cu iz de știință medicală au început să devină o serioasă problemă, atât pentru medicii stomatologi cât și pentru pacienți. Mai ales pentru aceștia din urmă. Lumea medicală observă acest lucru și începe să ia atitudine, vezi articolele despre Fake News în Stomatologie și Fake News in Educația Dentară.

Stomatologia sensibilă pe scurt

Revenind la subiectul nostru, respectiv sensibilitatea dentară, cum putem să ne punem la adăpost de ingerința autoștiutorilor, de poveștile inventate sau chiar de sfaturi de genul „cum să fiu propriul meu dentist?” Propriul dvs dentist nu veți fi niciodată, afară doar de cazul în care ați fi urmat o facultate de profil. (De ex., proprietarul acestei clinici a urmat Facultatea de Stomatologie din Timișoara)

Primul, singurul și adevăratul mijloc de a înlătura o afecțiune dentară este consultul de specialitate la o clinică sau cabinet stomatologic. A doua metodă de a vă feri de sfaturi greșite, de medici autodidacți este să înțelegeți cum funcționează, factorii favorizanți și remediile la sensibilitatea dentară. Evident, trebuie să luați cunoștință de adevărul stomatologic, dacă ne este îngăduit să spunem așa.

Cauzele sensibilității dentare

Sensibilitatea dentară apare întotdeauna când lipsește sau este deteriorat stratul de protecție al dentinei. În mod normal, dentina este acoperită de smalț în zona coroanei dentare. Apoi, spre rădăcina dintelui, protecția dentinei este realizată printr-un strat de cement și gingie. Se crede că sensibilitatea dentară este realizată de structura tubulară a dintelui, acele mici canale care fac legătura cu pulpa, cu nervii. Ori, în aceste condiții, este logic că deteriorarea stratului de smalț, a cementului sau bolile gingiilor vor cauza neplăceri.

structura dintelui
structura unui dinte

Medicii dentiști indică așadar, în afara cariilor dentare, câteva surse esențiale ale sensibilității dentare:

– deteriorarea smalțului datorită unor acțiuni diverse, respectiv șocuri fizice, agenți chimici sau pur și simplu tocirea lor datorită vârstei și/sau a unui anumit tip de alimente consumate;

– periajul cu o periuță exagerat de dură, periajul prea puternic având un rol abraziv semnificativ;

– boli parodontale;

– igiena dentară precară;

– bruxismul, adică acele scrâșnituri de dinți din somn în timpul nopții;

– plombe dentare sărite sau montate incorect;

– diferite alte presiuni asupra dinților;

– efecte de sensibilitate după tratamente (incorecte) de albire a dinților.

Cele de mai sus sunt așa numitele cauze locale, specifice, care pot provoca sensibilitatea dentară. Lor li se mai adaugă și cauze cu caracter mai general cum ar fi sinuzitele, avitaminoza, diferite toxine ingerate inconștient în organism.

Tratamentul și prevenirea

Tratamentul sensibilității dentare este divers și diferit de la caz la caz. Primul pas în a vindeca afecțiunea este acela de a apela la un consult stomatologic eventual cu o programare online. Doar un medic stomatolog va putea oferi o soluție corectă.

Desigur că puteți face și dvs. înșivă ceva în acest sens: igiena dentară corectă! Periuța de dinți aleasă corespunzător, pasta de dinți cea mai potrivită și evitarea sfaturilor medicale primite de la autoștiutori…