Vă întindem mâna și vă ajutăm ca să aveți o dantură cât mai perfectă și a vă spori astfel încrederea în dvs. La clinica de stomatologie Smile Care, prin serviciile și tratamentele ortodontice, se pot corecta sau ameliora substanțial anomalii dentare precum:

  • Supraocluzia verticală – over bite, când dinții superiori din față sunt sensibil ieșiți în afară comparabil cu cei de jos;
  • Ocluzia inversă – under bite sau mușcătura de buldog, dinții de jos sunt în fața celor de sus;
  • Ocluzia încrucișată, respectiv nepotrivirea dinților la mușcătură;
  • Înghesuirile, aglomerările de dinți pe arcadă sau faptul că aceștia nu au loc suficient;
  • Dinți nealiniați, strâmbi sau inestetici

Ortodonție. Tratamente și aparate dentare.

Definiție: Ortodonția este partea din stomatologie care se ocupă de dinții nealiniați sau incorect dispuși. Tot ortodonția se ocupă și de dinții inestetici, diagnosticându-i și propunând metode de corecție a acestora.

Necesitate: Fiecare dintre noi avem nevoie de dinți aliniați corect și estetici. Să fie repartizați normal pe arcada dentară și care „să calce” așa cum trebuie unul peste altul. Întrunind aceste condiții, dinții noștri sunt mai ușor de întreținut și ne fac să ne simțim bine, să avem încredere în aspectul nostru exterior.

VEZI PREȚURI ÎNTREBĂRI FRECVENTE

ortodontie

Aparate dentare

În general, aparatele dentare sunt clasificate în fixe și mobile. Când se poartă acestea, încă de tineri sau dacă suntem adulți nu mai sunt de purtat, tot timpul sau doar în anumite perioade, acestea sunt chestiuni asupra cărora există reguli universal valabile precum și reguli adaptabile de la caz la caz. Fiecare gen de aparat dentar slujește (sau ar trebui să o facă) unui anumit scop și la un anumit moment de evoluție.

Aparate dentare Smile Care

Aparatul dentar mobil

Acesta se poate poartă încă de la o vârstă fragedă, fiind destinat corecției unor malpoziții mai puțin severe. Tratamentul dentar ortodontic cu un aparat mobil poate fi însă considerat ca precursor al unui aparat dentar fix după perioada copilăriei. Medicul ortodont va lua decizia corectă în funcție de gravitatea erorilor care trebuie îndreptate.

Aparatele dentare mobile sunt cele care definesc așa numita cheiță, aceasta înseamnă că părinții reglează dispozitivul acasă. Nu înseamnă însă că medicul ortodont, consultația acestuia nu mai este necesară.

Caracteristicile aparatelor dentare mobile:

  • Folosirea lor încă din copilărie pot determina în mod esențial și definitiv dezvoltarea maxilarului/mandibulei;
  • Creează loc pentru erupția dinților;
  • Reduce sau elimină înghesuielile dentare;
  • Nu creează dureri la purtare;
  • Sunt relativ ieftine dar presupun un timp de adaptare;
  • Necesită cooperare cu pacientul, altfel spus prin faptul că sunt mobile predispun la lipsa lor de folosire.

Aparate dentare fixe

Aparatele dentare fixe sunt destul de populare în primul rând în mijloul adolescenților.

Au în general aceleași aplicații, respectiv alinierea dinților și corectarea poziției acestora. Spre deosebire însă de aparatele dentare mobile, cele fixe au câteva particularități:

  • Au un preț mai mare;
  • Personalizarea lor este o opțiune de luat în seamă, ceea ce (uneori) le transformă în accesorii „chic”;
  • Presupun vizite regulate la medicul ortodont, tocmai în scopul reglării acestora.

Tipuri de aparate dentare fixe:

  • Cu bracket-uri metalice – pot fi arginii, aurii sau diverse alte culori;
  • Aparat dentar ceramic – o alternativă mult mai estetică;
  • Tipul Safir – cele mai transparente și estetice, au probleme însă la diferiți coloranți din alimentație;
  • Incognito – acestea se montează pe fața interioară a dintelui și sunt astfel practic imposibil de observat.

Vă așteptăm la Clinica dentară „German System Dent” pentru a vă propune cea mai bună recomandare, pentru a beneficia de un tratament sau aparat dentar personalizat.

Întrebări frecvente

Ortodonția este o ramură a medicinei stomatologice care se ocupă cu îndreptarea și corectarea poziției dinților, al cărei scop este îmbunătățirea ocluziei (mușcăturii) și a înfățișării danturii.  

Tratamentele ortodontice și purtarea aparatelor dentare se recomandă începând cu vârsta de 7 ani, deoarece la această vârstă se pot observa eventualele problemele de creștere a maxilarului și a dinților permanenți.

Nu există o vârstă limită pentru un tratament ortodontic. Cu ajutorul unui aparat ortodontic, dinții pot fi îndreptați și corectați indiferent de vârstă.

În tratamentul ortodontic modern se utilizează atât aparate ortodontice fixe, cât și mobile. Din păcate, pacientul nu poate alege între cele două tipuri de aparate, ci acesta va fi recomandat de către medicul stomatolog în funcție de problemele pe care le are viitorul pacient. Aparatele mobile se recomandă în special copiilor, dar în anumite cazuri, în care anomaliile nu sunt severe, se poate recomanda aparatul mobil și adulților.

Riscurile în cazul unui tratament ortodontic au legătură cu igiena. Dacă aceasta nu este efectuată corespunzător, există riscul apariției cariilor dentare, anumitor boli gingivale, eroziunea sau decalcifierea dinților. De asemenea, s-a observat că, în timpul tratamentelor ortodontice, rădăcina dinșilor se scurtează cu 1-2 milimetri, dar acest lucru nu are impact pe termen lung asupra funcționării danturii.

Dr. Daniel Ghinea si Dr. Veronica Joghiu

Ai nevoie de un tratament de specialitate?

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Doctor Andreea Ursan - Medic ortodont
ÎNCHIDE smile-care-logo CONTACT PROGRAMEAZĂ-TE TELEMEDICINĂ +40 747 151 516