Stomatologie pentru copii

Clinica de stomatologie Smile Care este prietena copiilor. Medicii clinicii merg din când în când în mijlocul școlarilor, în principal din clasele primare. Stau cu cei mici de vorbă, le explică noțiuni despre dantură, cum se menține aceasta sănătoasă. Fac asta nu pentru a obține o reclamă pentru clinică, ci pentru a integra clinica în societate.

VEZI PREȚURI ÎNTREBĂRI FRECVENTE

pedodontie

Medicul stomatolog și copilul.
Relație de succes

Părinții ar trebui să știe că cu cât au un copil mai educat în privința igienei orale, cu cât aceștia au un nivel mai ridicat de cunoștințe despre propria lor dantură, cu atât vor avea mai puține probleme. Un copil educat este un copil care nu creează dificultăți mai târziu. Din toate punctele de vedere.

Vizita la un cabinet de stomatologie de cât mai timpuriu este o practică încurajată de orice medic din Colegiul Medicilor Dentiști din România.

Necesitatea cunoștințelor despre igiena orală

Cu cât un copil va avea mai multe cunoștințe despre cum trebuie să se spele pe dinți, despre cum se menține o bună sănătate orală, despre criteriile de exigență în stomatologie, cu atât mai mult el se va integra mai ușor în societate. Paradoxal, dar înțelegerea problemelor de igienă va contribui la creșterea siguranței sociale prin intermediul copilului dvs.

Nimeni nu-și dorește ca din copilul lui să rezulte un tânăr și apoi un adult care așteaptă ajutor social medical! Dimpotrivă, însușirea noțiunilor de igienă la modul general și orală în special, vor face din viitorul adult un furnizor de liniște și siguranță începând cu propria lui familie.

Noi, cei de la clinica Smile Care organizăm întâlniri cu micii școlari. Îi învățăm cum să-și protejeze dantura, le explicăm ce este un cabinet de stomatologie și că nu e cazul să se teamă când merg la un dentist.

Vizita la stomatolog văzută ca un lucru firesc

Încercați să vă responsabilizați copilul față de propria lui persoană. Arătați-i cum trebuie să se spele pe dinți și explicați-i de ce. Obișnuiți-l de mic să meargă la un cabinet de stomatologie. Astfel, igiena dentară capătă sens, va căpăta încredere față de medicul dentist.

Bunele deprinderi de igienă orală îl vor ajuta să aibă o dantură frumoasă și sănătoasă. Copilul dvs. va deveni el însuși un furnizor de sănătate, un promotor al esteticii dentare.

Cunoștințele deprinse prin vizitele regulate la stomatolog îl vor face să înțeleagă și să nu se teamă.

Prima întâlnire cu medicul stomatolog

Probabil bănuiți că prima vizită la un dentist este extrem de importantă pentru copilul dvs. De felul cum decurge aceasta depinde în mare măsură întreaga relație a copilului, apoi a viitorului adult cu medicii stomatologi. Modul în care interacționează copilul, felul în care percepe instrumentarul stomatologic și în același timp curtoazia personalului medical, toate vor duce la ceva ce-i va rămâne întipărit în memorie: spaimă, plăcere sau indiferență.

Puteți să vă pregătiți copilul acasă, prin joacă. Copiii adoră să fie mecanici de locomotivă, șoferi, polițiști, de ce n-ar fi și pacienți la un dentist!? Este sarcina dvs să-l pregătiți, să-l faceți să înțeleagă sensul unui tratament stomatologic.

Trebuie să-l duceți la dentist? N-ați apucat să-l pregătiți? Încercați să nu intrați în panică. Recomandarea noastră este să alegeți un cabinet stomatologic special pentru copii. Acestea sunt deja din ce în ce mai multe și nu poate fi o problemă foarte mare.

Cel mai important lucru când vă duceți copilul la medic este să nu fiți dvs. speriat. Dacă vă arătați spaima și îngrijorarea… totul se năruie!

Recomandarea noastră este însă să nu așteptați o urgență, pregătiți-vă copilul din timp pentru vizita la medicul stomatolog.

Întrebări frecvente

Sănătatea orală a copiilor este foarte importantă, de aceea prima vizită la dentist se recomandă după eruperea primului dinte, în jurul vârstei de 6-8 luni. 

Dacă prima vizită a copilului la dentist este în jurul vârstei de 6-8 luni, apoi vizitele vor fi periodice, sunt șanse foarte mari ca copilul să nu dezvolte o teamă de dentist. Totuși, dacă vorbim despre un copil mai mare, cel mai bine este să-i vorbiți dinainte despre dentist, să-i explicați rolul stomatologului în viața noastră și puteți să vă jucați împreună “de-a dentistul”. De asemenea, este important ca la prima vizită să nu se efectueze nicio procedură pe care copilul nu o acceptă. De exemplu, dacă a fost convins să se pună pe scaun, dar refuză să deschidă gura, este bine să se reia procesul la următoare vizită. Recomandăm o acomodare în timp, treptată, dar care vă va scăpa copilul de o posibilă teamă de dentist pe viitor.

Dinții temporari sau ”dinții de lapte”, cum sunt cunoscuți popular, se schimbă și mulți oameni sunt tentați să creadă că nu au nevoie de îngrijire. Total greșit! Aceștia au nevoie de aceeași atenție ca dinții permanenți, ba chiar uneori au nevoie de o atenție mai mare, dinții temporari oferind indicii importante despre dezvoltarea celor permanenți. Dinții temporari au rol în dezvoltarea armonioasă a copilului și în exercitarea masticației și a deglutiției.

Tehnica de periere a dinților la copii este similară cu cea a adultului. Copilul trebuie să-și spele dinții de două ori pe zi, atât dimineața, cât și seara, folosind mișcări circulare, diferențele constând în tipul de periuță și pastă de dinți folosite. Copiii sub doi ani vor fi spălați pe dinți de către adulți cu o cantitate foarte mică de pastă de dinți, similară cu un bob de orez. Cei între 2 și 4 ani pot începe să se spele singuri, iar cei peste 4 ani se recomandă să fie lăsați singuri să se spele pe dinți, cantitatea de pastă de dinți folosită fiind echivalentă cu mărimea unui bob de mazăre.

Toți medicii stomatologi caută să minimizeze expunerea copiilor la radiații, însă dacă medicul stomatolog a recomandat o radiografie pentru copilul dumneavoastră, fiți sigur că altă soluție nu există pentru problema stomatologică pe care o are copilul. Cantitatea de radiații pe care organismul uman o primește atunci când se efectuează o radiografie dentară este extrem de mică și este mai puțin dăunătoare decât o afecțiune stomatologică nedetectată și netratată.

Dr. Daniel Ghinea si Dr. Veronica Joghiu

Ai nevoie de un tratament de specialitate?

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Doctor Andreea Ursan - Medic ortodont
ÎNCHIDE smile-care-logo CONTACT PROGRAMEAZĂ-TE TELEMEDICINĂ +40 747 151 516