Dantura incompletă. Soluția implantului

Un implant dentar ar trebui să fie prima soluție în cazul dinților lipsă. Astfel există posibilitatea oferită medicului stomatolog de a păstra osul alveolar. Mai mult, se evită atingerea dinților sănătoși din vecinătatea zonei tratate.

Recomandarea unui implant dentar se face întotdeauna la cabinetul de stomatologie, nici n-ar putea fi luată în altă parte. Consultația prealabilă evaluează situația particulară a fiecărui pacient în parte. Se ia în considerare starea dinților din vecinătate, a gingiilor, calitatea osului receptor etc. În decizia finală vor fi cântărite atent toate aceste elemente.

Ce este un implant dentar? Care sunt etapele unui implant?

Implantul propriu-zis este o piesă metalică dintr-un aliaj pe bază de titan sau zirconiu. Are formă de șurub și se inserează în os în locul dinților lipsă. Timpul necesar pentru integrarea implantului este de 4-6 luni. Acest proces se numește osteointegrare.

Inserarea bontului și montării protezei are loc abia după vindecarea zonei. Apoi, se inserează bontul pe care se montează coroana, puntea sau proteza definitivă.

Tipurile mai noi de implant (mini implanturi de titan) nu necesită suturarea gingiei căci acesta rămâne expus. Avantajul este că se reduce numărul vizitelor la dentist și oferă susținerea potrivită protezei. Bontul poate fi încărcat imediat însă doar cu o coroană provizorie, de obicei construită din acrilat sau compozit și proiectată intenționat mai scundă, astfel încât să nu atingă dinții antagoniști.

Un implant trebuie să fie poziționat corect, să fie stabil și fix. De stabilitatea primară a acestuia depinde rezultatul final al intervenției. Bontul protetic este elementul de legătura între implant și coroană și este realizat tot din metal, titan sau zirconiu. După verificarea osteointegrării, coroana provizorie va fi înlocuită cu una definitivă, de exemplu din ceramică, de o înălțime potrivită unei masticații perfecte.

Implantul dentar doare?

Un implantul este o procedură minim invazivă. Se desfășoară sub anestezie locală și nu este dureros. Mai dureroasă este intervenția de șlefuire a dinților vecini pentru o punte dentară și trebuie luat în considerare că aceștia nu vor mai putea fi recuperați și vor necesita coroană. Însă, implantul dentar nu întrece în durere o extracție dentară.

Când anestezia încetează să își facă efectul se procedează similar oricărei alte intervenții medicale. Disconfortul poate fi controlat cu analgezice.  

Cât durează procedura de implant?

Operația propriu-zisă de implant durează între 45 minute și mai multe ore. Depinde de numărul de implanturi care trebuie realizate.

Numărul vizitelor la stomatolog pentru această intervenție depinde de mai mulți factori:

  • în funcție de problemele preexistente care trebuie rezolvate;
  • de tipul implantului, care se poate insera imediat după extracție sau nu;
  • Osteointegrarea și vindecarea este o caracteristică individuală și depinde de calitățile osului.

Cât rezistă un implant?

Implantul dentar înlocuiește cu ușurință dintele natural atât funcțional cât și estetic. Aduce o mare satisfacție și ușurare psihologică pentru pacient. Un implant de calitate corect executat este confortabil și nu se simte ca și corp străin în gură.

Durata de viață a unui implant este de 10-30 de ani, însă este afectată de diverși factori. Primează modul de întreținere, igiena personală sau resorbția osoasă fiziologică. Apoi, întreținerea corectă, igiena personală adecvată, efectuarea controalelor periodice, respectarea indicațiilor echipei medicale, vor contribui la o bună menținere a implantului.

Cât costă un implant?

Prețul unui implant variază în funcție de tipul acestuia și de materialele folosite. Acest aspect se poate discuta dupa un consult de specialitate si o radiografie panoramica. Doar examinarea radiologică relevă particularitățile fiecărui caz în parte.

ÎNCHIDE smile-care-logo CONTACT PROGRAMEAZĂ-TE TELEMEDICINĂ +40 747 151 516