Ce este parodontologia?

Stomatologia nu se ocupă doar de dinți, pentru noi, este foarte importantă sănătatea întregii cavității bucale, iar gingiile și celelalte structuri de susținere a dintelui sunt incluse. Gingia, osul, orice țesut din jurul rădăcinii dintelui care contribuie la fixarea acestuia în alveolă necesită la rândul lor o atenție deosebită atât din partea pacientului, cât și din partea medicului stomatolog.

Această ramură a stomatologiei care se ocupă de sănătatea gingiilor și a structurilor de susținere a dinților se numește parodontologie.

Afecțiunile gingivale, pierderile de masă osoasă, pungile parodontale, toate acestea intră în atenția medicului parodontolog care va diagnostica afecțiunile și va prescrie un tratament. Fără o gingie sănătoasă, fără o susținere solidă dintele nu va supraviețui și, în scurt timp, se va ajunge la pierderea acestuia. Pierderea dintelui natural este probabil cel mai rău coșmar al pacienților noștri și nimeni nu-și dorește să ajungă aici. Nici medicii, nici pacienții. De aceea, afecțiunile gingiilor precum gingivita și parodontita trebuie diagnosticate la timp și tratate corespunzător cu ajutorul unui parodontolog.

PREȚURI PARODONTOLOGIE ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Servicii parodontologie

Clinica stomatologică Smile Care vă oferă atât servicii și tratamente profilactice, cât și proceduri de intervenție chirurgicală în parodontologie precum:

parodontologie
  • Controlul plăcii microbiene;
  • Detartrajul și periajul profesional, prin care se urmărește o igienizare accentuată prin curățarea dinților de placa microbiană;
  • Reparații și înlăturarea defectelor la lucrări protetice;
  • Gingivectomii, respectiv rezecția țesuturilor hiperatrofiate ale pungilor parodontale sau alte fragmente de țesut nefuncțional;
  • Chiuretaj subgingival, adică îndepărtarea de țesuturi nefuncționale, îndepărtarea puroiului sau curățarea dintelui;
  • Gingivoplastia, respectiv remodelarea țesutului gingival;
  • Inducție osoasă, rezecție osoasă și diverse alte soluții terapeutice.

Simptomele bolilor parodontale și tratamente

Complexul morfologic funcțional care ajută fixarea dinților în osul maxilar se numește parodonțiu. De aici și termenul de parodontologie. Un profesionist vă va explica că parodonțiu moale este alcătuit din țesutul marginal moale, cu formațiuni fibroase, care înconjoară dintele și alveola dentară, iar parodonțiul osos este porțiunea osoasă în care sunt săpate alveolele dentare și pe care se înserează paradonțiul tare.

Cum știm când ne este afectată gingia?

Primul semn al afecțiunii gingiei care ar trebui să ne alarmeze este apariția sângerărilor gingivale la spălat, mestecat sau chiar spontan. De fapt, simpla schimbare a culorii gingiei, care virează spre roșu-aprins sau violaceu, ori persistența unui miros neplăcut sunt semne care nu ar trebui trecute cu vederea. O simplă consultație stomatologică vă va lămuri asupra cauzelor acestora și vă va ajuta să luați din timp măsurile necesare pentru a preveni agravarea afecțiunii. Această consultație nu trebuie însă amânată dacă vrem să evităm complicații și tratamente mai costisitoare și mai dureroase.

Cu atât mai alarmante ar trebui să fie pentru cel ce le observă, simptomele mai grave precum retragerea țesutului gingival și mobilitatea dinților. Acestea sunt semne clare că dinții își pierd suportul pe care se sprijineau și există pericolul pierderii acestora. Nu uitați că este mai ușor să previi decât să tratezi. Afecțiunile gingivale, ca toate afecțiunile, sunt mai ușor de tratat în stadiile incipiente.

Gingivita

Gingivita este poate cea mai ușoară formă de afecțiune parodontală. Cel mai frecvent apare din cauza unei igiene orale nepotrivite sau insuficiente, care duce la infestarea bacteriană a gingiei. Inflamarea gingiei duce la schimbarea culorii naturale a acesteia și la sângerări. În acest stadiu al afecțiunii, osul nu este încă afectat și nu apar pierderi de masă osoasă. Dacă este tratată cu seriozitate, se poate vindeca, altfel ea avansează spre forme mai severe, care într-un final provoacă pierderea dinților.

Prevenția gingivitei este similară cu protecția împotriva cariilor. Pacientul trebuie să conștientizeze necesarul igienei orale executate constant și metodic. De asemenea, controlul periodic stomatologic și tratamentele de îndepărtare a tartrului sunt cele mai elementare mijloace de prevenire a gingivitei.

Pentru profilaxia afecțiunilor gingivale, la clinica noastră puteți beneficia de tratamentul local al gingivitei prin detartraj, airflow și periaj profesional. De asemenea, pentru menținerea rezultatelor obținute la clinică, se recomandă o igienă orală adecvată acasă, adică pe lângă periajul corect al dinților, se va folosi ața dentară, periuța interdentară, apa de gură și dușul bucal.

O îngrijire necorespunzătoare a gingiei va duce la instalarea plăcii bacteriene, la extinderea inflamației și la agravarea afecțiunii gingivale.

Parodontita

Parodontita, cunoscută și ca parodontoza este forma deja severă a bolii parodontale. Ea poate fi agresivă când se manifestă într-un mod accelerat, ce duce rapid la pierderea dinților, sau cronică. În acest din urmă caz, parodontita are o evoluție mai lentă și este caracteristică în general persoanelor care au trecut de 40 de ani.

Parodontita se manifestă prin apariția pungilor parodontale și retracția gingiei și treptat se ajunge la pierderea masei osoase pe care se sprijină dintele. Rădăcina dintelui rămâne expusă și acesta își pierde suportul, devine mobil și în cele din urmă cade. În cazurile de parodontoză avansată se intervine chirurgical sau cu laserul dentar, pentru sterilizarea și reducerea pungilor parodontale, dar pot fi necesare și unele proceduri de reconstrucție osoasă.

Mai există un tip de parodontită, ulcero-necrotic, care este caracteristică pacienților suferinzi de anumite boli imuno-deficitare, malnutriție sau HIV.

Cauzele și profilaxia afecțiunilor parodontale

Este important să reținem că principala cauză a apariției afecțiunilor parodontale este, de fapt, o igienă dentară deficitară. Acumularea resturilor alimentare în spațiile neigienizate din cavitatea bucală favorizează înmulțirea bacteriilor.  De aici procesul de fermentație acidă, evoluția biofilmului dentar și apariția plăcii bacteriene care stau la baza inflamării gingiei și a cariilor dentare. De aceea, principala metodă de profilaxie a afecțiunilor parodontologice este igienizarea corectă a cavității bucale: un periaj corect, folosirea aței dentare și a periuței interdentare, a dușului bucal și a apei de gură.

Pentru a asigura o igienă impecabilă întregii dumneavoastră cavități bucale, este recomandat să efectuați cel puțin un control stomatologic pe an. Stomatologul dumneavoastră va interveni pentru igienizarea corectă a spațiilor mai greu accesibile, salvându-vă de la complicațiile ulterioare.

Dacă vă confruntați deja cu aceste boli vă așteptăm la clinica noastră pentru o evaluare și stabilirea unui plan de tratament personalizat.

Întrebări frecvente

Parodontologia este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu afecțiunile ce apar la gingii și la oasele din jurul dinților. Atunci când ne referim la tratamentele parodontologice, avem în vedere în mod special gingivitele și parodontitele, acestea fiind cele mai des întâlnite.

Boala parodontală poate apărea la orice vârstă, încă din copilărie, de aceea igiena orală și vizitele periodice la medicul stomatolog sunt obligatorii.

Sângerările gingivale sunt printre primele semne pe care trebuie să le luați în seamă. Acestea apar în timpul periajului dentar, masticație sau chiar pot apărea în mod spontan. Retragerea țesutului gingival și mobilitatea dinților sunt alte semne de alarmă care pot semnala o boală parodontală, dar și un miros neplăcut pe care nu-l puteți îndepărta prin spălarea cavității bucale poate însemna același lucru. Vizita periodică la stomatolog este cea mai bună modalitate de prevenție a oricărei probleme stomatologice.

Spre deosebire de medicul stomatolog generalist, medicul parodontolog trece printr-un program special de instruire după finalizarea Facultății de Medicină Dentară. Această instruire este suplimentară și durează timp de trei ani.

Bolile parodontale pot fi prevenite prin anumite rutine în igiena orală, cum ar fi periajul dentar după fiecare masă, care ajută la eliminarea resturilor alimentare și a bacteriilor dintre gingii și dinți. De asemenea, curățarea spațiilor dintre dinți cu ajutorul aței dentare, utilizarea dușului bucal și a periuțelor interdentare, unde periuța obișnuită nu poate ajunge, sunt metode eficiente în prevenția bolilor parodontale. Se mai recomandă și folosirea apei de gură, care reduce numărul de bacterii ce pot rămâne în urma periajului.

Dr. Daniel Ghinea si Dr. Veronica Joghiu

Ai nevoie de un tratament de specialitate?

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

Doctor Andreea Ursan - Medic ortodont
ÎNCHIDE smile-care-logo CONTACT PROGRAMEAZĂ-TE TELEMEDICINĂ +40 747 151 516