Tipuri de proteze dentare
Există două mari categorii de proteze în protetica dentară, respectiv totale sau parțiale, ambele intrând în sfera de interes a clinicii noastre. Pentru ca pacientul să înțeleagă de ce are nevoie și ce își dorește, este nevoie de un minim de educație în acest sens.
- Proteze dentare totale – sunt dispozitive care se pot detașa și au scopul înlocuirii tuturor dinților.
- Proteze dentare parțiale – tot dispozitive detașabile, deci fac parte tot din protetica dentară mobilă, marea deosebire fiind aceea că înlocuiesc doar o parte din dinți.
Proteza pe implanturi
Pentru a găsi o soluție pentru cazurile în care pacientul nu este confortabil cu o proteză mobilă și există restricții în ceea ce privește implanturile, tehnica medicală stomatologică a venit cu noi proceduri.
Odată cu dezvoltarea tehnologiei au apărut protezele cu capse susținute de implanturi. Pentru o astfel de proteză, după montarea implantului și vindecarea osului, acesta se dezvelește și se inserează un sistem de clipsare. Clipsurile se atașează de proteză și au rolul de a fixa proteza de gingie și de implant.
Sistemul se numește supra-protezare sau overdenture și prezintă o serie de avantajul de a fi o proteză stabilă, ce nu necesită cremă adezivă. Proteza poate fi scoasă pentru o igienizare mai bună și nu are interdicțiile de consum ale unei proteze mobile.
O astfel de proteză conferă pacientului confort, siguranță și satisface exigențele funcționale și estetice ale acestuia. O consultație la medicul stomatolog vă poate ajuta să decideți corect asupra soluției optime pentru dumneavoastră și să vă recăpătați zâmbetul mulțumit și încrezător.
Din ce materiale sunt confecționate protezele dentare?
Indiferent dacă este vorba de proteze dentare totale sau parțiale, acestea au în comun faptul că dinții sunt legați între ei printr-o bază acrilică. Materialul din care sunt confecționați efectiv dinții este porțelanul sau acrilatul.
PMMA-ul în stomatologie
Cât despre materialul de la bază, cel care realizează suportul protezei dentare, acesta este astfel făcut încât să imite cât mai fidel posibil gingia naturală. Se realizează dintr-un polimer numit PMMA (polimetilmetacrilat).
PMMA-ul în stomatologie este catalogat ca fiind acel tip de plastic care se comportă excelent în contact cu țesutul oral. Partea vizibilă a protezei dentare realizate din PMMA se prelucrează atât cât este nevoie ca să semene cu țesutul gingival.