Tot ce trebuie să știi despre protetica dentară

Ne putem pierde dinții în diverse tipuri de accidente, nu doar din cauza vârstei sau a igienei dentare necorespunzătoare. Stomatologia modernă are, însă, posibilitatea de a restaura sau suplini efectele dezastruoase ale acestor evenimente. Astfel, lucrările de protetică dentară dețin o pondere din ce în ce mai importantă în ansamblul unei clinici dentare moderne.

VEZI PREȚURI ÎNTREBĂRI FRECVENTE

protetica dentara bucuresti

Protetica dentară – definiție

Mulți pacienți se întreabă ce este protetica dentară de fapt. Ei bine, protetica este o componentă a medicinei stomatologice. Aceasta se ocupă cu înlocuirea dinților într-un mod estetic și practic. Prin protetica dentară înțelegem orice produs precum proteze fixe sau mobile, fațete și alte lucrări care îl ajută pe pacient să:

proteza dentară parțială

  • aibă un zâmbet estetic;
  • își recapete funcțiile masticatorii;
  • aibă o dicție corectă;
  • se alimenteze corespunzător.

 

 

 

Caracteristici ale protezelor dentare moderne

Dacă sunteți în căutare de servicii de protetică dentară în București, trebuie să știți că protezele dentare realizate la Smile Care au la bază o tehnologie digitală avansată. Aceasta permite confecționarea lor într-un timp considerabil mai mic, au o fidelitate mult îmbunătățită și sunt realizate fără intervenția unui tehnician dentar. Ultimul aspect determină o evidentă reducere a costurilor. Așadar, protetica dentară devine mult mai accesibilă pentru pacienți.

Concretizând, calitățile protezelor dentare moderne realizate la noi sunt:

  • precizie ridicată;
  • durabilitate în timp;
  • estetică ridicată;
  • dantură cu aspect natural;
  • siguranță în masticație;
  • economie de timp și bani.

În plus, protetica dentară fixă și ocluzologia sunt strâns legate. Cu alte cuvinte, poziția dinților dumneavoastră va influența mușcătura, adică felul în care se suprapun dinții. Acest lucru este, evident, extrem de important pentru o bună sănătate a maxilarului. De aceea, este necesar să apelați la servicii de calitate.

Tipuri de proteze dentare

Există două mari categorii de proteze în protetica dentară, respectiv totale sau parțiale, ambele intrând în sfera de interes a clinicii noastre. Pentru ca pacientul să înțeleagă de ce are nevoie și ce își dorește, este nevoie de un minim de educație în acest sens.

  • Proteze dentare totale – sunt dispozitive care se pot detașa și au scopul înlocuirii tuturor dinților.
  • Proteze dentare parțiale – tot dispozitive detașabile, deci fac parte tot din protetica dentară mobilă, marea deosebire fiind aceea că înlocuiesc doar o parte din dinți.

Proteza pe implanturi

Pentru a găsi o soluție pentru cazurile în care pacientul nu este confortabil cu o proteză mobilă și există restricții în ceea ce privește implanturile, tehnica medicală stomatologică a venit cu noi proceduri.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei au apărut protezele cu capse susținute de implanturi. Pentru o astfel de proteză, după montarea implantului și vindecarea osului, acesta se dezvelește și se inserează un sistem de clipsare. Clipsurile se atașează de proteză și au rolul de a fixa proteza de gingie și de implant.

Sistemul se numește supra-protezare sau overdenture și prezintă o serie de avantajul de a fi o proteză stabilă, ce nu necesită cremă adezivă. Proteza poate fi scoasă pentru o igienizare mai bună și nu are interdicțiile de consum ale unei proteze mobile.

O astfel de proteză conferă pacientului confort, siguranță și satisface exigențele funcționale și estetice ale acestuia. O consultație la medicul stomatolog vă poate ajuta să decideți corect asupra soluției optime pentru dumneavoastră și să vă recăpătați zâmbetul mulțumit și încrezător.

Din ce materiale sunt confecționate protezele dentare?

Indiferent dacă este vorba de proteze dentare totale sau parțiale, acestea au în comun faptul că dinții sunt legați între ei printr-o bază acrilică. Materialul din care sunt confecționați efectiv dinții este porțelanul sau acrilatul.

PMMA-ul în stomatologie

Cât despre materialul de la bază, cel care realizează suportul protezei dentare, acesta este astfel făcut încât să imite cât mai fidel posibil gingia naturală. Se realizează dintr-un polimer numit PMMA (polimetilmetacrilat).

PMMA-ul în stomatologie este catalogat ca fiind acel tip de plastic care se comportă excelent în contact cu țesutul oral. Partea vizibilă a protezei dentare realizate din PMMA se prelucrează atât cât este nevoie ca să semene cu țesutul gingival.

Proteze dentare superioare sau inferioare

Această clasificare se referă la poziția protezei. Cea de sus, care acoperă cerul gurii se numește superioară. Proteza dentară de jos este cea inferioară și de regulă are formă de „U”, tocmai pentru a lăsa un spațiu suficient de mare pentru limbă.

Cui se adresează proteza dentară fără cerul gurii?

Există și proteza dentară fără cerul gurii. Protetica dentară cuprinde numeroase soluții pentru fiecare problemă a pacientului. Astfel, vă puteți bucura de proteze confortabile. Proteza dentară fără cerul gurii este destinată pacienților care nu se pot obișnui cu proteza clasică sau care se confruntă cu o problemă medicală în acest sens.

Aceasta este mult mai ușor de purtat, însă există câteva precizări. În primul rând, proteza dentară fără cerul gurii este prinsă de implanturi cu ajutorul unor inele. Așadar, ea nu poate fi îndepărtată asemenea protezei tradiționale. În plus, fixarea acestei proteze necesită proceduri chirurgicale însoțite de perioade de vindecare.

Fixarea protezelor se face pe gingie prin sucțiune și se folosesc creme de fixare. Acestea din urmă ajută la stabilitatea protezei pe gingie și elimină disconfortul care ar putea fi provocat de resturile alimentare.

 

Care sunt cele mai bune proteze dentare?

Cu siguranță vă întrebați care sunt cele mai bune proteze dentare. La Smile Care veți găsi întotdeauna produsele calitative pe care le căutați. Deci, în cabinetul nostru nu este vorba despre calitate, ci despre necesitate. Fiecare pacient are propriile nevoi care vor fi satisfăcute în conformitate cu practicile stomatologice corecte. Medicii vor aplica cea mai bună proteză dentară din categoria potrivită, indiferent dacă vorbim despre lucrări totale sau parțiale.

Protetica dentară – acomodare

Evident, proteza este voluminoasă, deci disconfortul este mai mare, iar perioada de acomodare este mai lungă. În primele 14 zile, pacientul se va simți inconfortabil din cauza protezei. El nu va putea vorbi lejer, i se va părea că dinții artificiali reprezintă un zid pentru limba lui și, mai ales, va simți faptul că proteza este mult prea mare pentru gura lui.

  • În prima perioadă, posesorul protezei trebuie să consume doar alimente moi, ușor de mestecat și, de asemenea, să își construiască o alimentație bazată pe lichide. Supele, peștele sau piureurile de legume sunt cele mai indicate pentru această perioadă a acomodării cu proteza.
  • În următoarele săptămâni, pacientul se va acomoda cu noua sa dantură, însă nu în totalitate. Aceasta nu va mai părea atât de mare, însă purtătorul o va simți în continuare ca fiind „în plus”. Este normal să avem dureri gingivale în prima perioadă, mai exact în prima săptămână. În cazul în care aceste dureri persistă și în această etapă, este cazul ca pacientul să-și consulte medicul stomatolog pentru a rezolva problema.
  • Ultima etapă este aceea în care purtătorul asimilează proteza și o percepe ca făcând parte din componența sa naturală. Acesta este scopul care se dorește a fi atins atât de către pacient, cât și de stomatolog. Vizitele la cabinetul medicului trebuie realizate periodic pentru ca proteza să aibă o durabilitate cât mai mare.

Întreținerea – curățarea protezelor dentare

Igiena dentară se aplică și elementelor de protetică, având același rol ca în cazul danturii naturale. Există metode și procedee care au toate același rol: menținerea igienei protezelor. Curățarea protezelor dentare, indiferent dacă este vorba de proteze totale sau parțiale, trebuie să se facă în mod constant și cu rigurozitate.

Sfaturi elementare de igienă și întreținere a protezelor dentare

  • Curățarea trebuie să se facă deasupra chiuvetei pline cu apă. Este posibil să o scăpați din mână și, cu siguranță, nu ați vrea să se spargă risipind munca și efortul financiar depuse pentru confecționarea ei.
  • Alegeți o periuță „soft” pentru a o curăța. Nu este cazul să frecați proteza cu o periuță cu perii tari. Sau, și mai bine, utilizați o periuță specială pentru proteza dentară.
  • Evitați soluții de curățare agresive, vă recomandăm săpunul lichid sau soluții de spălat vase diluate. În niciun caz nu recurgeți la soluții de albire.
  • Nu neglijați cavitatea bucală. Folosiți periuțe cu peri moi.

Protetica dentară – prețuri

Protetica dentară poate fi destul de costisitoare. Din fericire, există soluții pentru fiecare buzunar. Tehnologia modernă digitală ne permite să realizăm lucrări excelente la prețuri reduse.

  • Proteza mobilă parțială – presupune despre costuri mai mici, dar variabile, din motive evidente. Acest tip de lucrare se poate fixa pe dinții deja existenți, acoperind golurile din dantură.
  • Proteza totală – este destinată pacienților complet edentați. În funcție de materialul confecționări, de aspectul estetic și de alte dorințe ale pacientului, prețul poate varia. Găsiți prețurile complete ale protezelor dentare mobile aici: link

Protetica dentară și rolul ei în viața noastră

Protetica dentară este ramura stomatologiei care vă va reda încrederea și curajul de a socializa. Protezele dentare nu au doar un rol estetic, ci și unul funcțional-reparatoriu. Nu vă încumetați să spargeți nuci între dinți sau să îndoiți bare de plumb. Nu e cazul. O proteză dentară făcută la noi este un accesoriu de care veți fi foarte mulțumiți, cu condiția să-i respectați limitele tehnice.

Vă recomandăm să apelați la protetica dentară pentru a vă bucura de frumusețea unui zâmbet cu aspect natural. Este important să îngrijiți cu responsabilitate protezele, atât pe cele parțiale, cât și pe cele totale. Igiena este cheia unei proteze rezistente, sigure și satisfăcătoare.

Întrebări frecvente

Protetica dentară este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu înlocuirea dinților lipsă atât prin lucrări fixe, cât și prin lucrări mobile, cu scopul de a echilibra estetic și funcțional dantura. În cazul proteticii dentare, integritatea dinților afectați din diverse cauze este restabilită cu ajutorul protezelor dentare fixe sau mobile, a coroanelor dentare, a fațetelor, a punților etc.

În cazul în care aveți una din următoarele probleme, atunci aveți nevoie de proceduri de protetică dentară: dinți lipsă, sparți sau ciobiți; dinți prea mari, prea mici, înghesuiți sau îndepărtați; dinți orientați către exterior sau către interior; dinți galbeni sau decolorați.

Există două mari categorii de proteze dentare, respectiv totale sau parțiale, iar alegerea se face împreună cu medicul stomatolog în funcție de necesitățile și dorințele pacientului.

Lucrările realizate cu ajutorul procedurilor de protetică dentară sunt realizate astfel încât să redea nu doar forma, ci și culoarea dinților naturali, iar faptul că aveți lucrări va fi insesizabil de către cei din jur. De asemenea, datorită calității materialelor care există astăzi pe piață, lucrările își vor păstra formele și culorile în timp.

Implantul dentar se inserează direct în os în locul dintelui lipsă și devine, practic, o rădăcină artificială care va susține noul dinte. În cazul unei punți dentare, dintele care va fi pus nu este amplasat în os, ci se aplică coroane dentare pe cei doi dinți de lângă dintele lipsă, creând astfel o punte pentru viitorul dinte.

Ai nevoie de un tratament de specialitate?

PROGRAMEAZĂ-TE ACUM

ÎNCHIDE smile-care-logo CONTACT PROGRAMEAZĂ-TE TELEMEDICINĂ +40 747 151 516