Dinții îngălbeniți ne afectează viața socială

Tuturor ne place când vedem oameni care zâmbesc. Zâmbetul transmite încredere și bună dispoziție și are puterea de a schimba starea oricui. În mod ideal, o dantură trebuie să fie în egală măsură sănătoasă și frumoasă, iar culoarea dinților joacă un rol important în estetica zâmbetului.

În mod natural, dinții au o culoare alb, alb-gălbui. Dacă însă aceștia capătă o nuanță neplăcută, galbenă sau maronie, zâmbetul își pierde frumusețea, iar persoana afectată poate deveni reticentă în a zâmbi celor din jur. De aceea este important să cunoaștem cauzele care duc la îngălbenirea dinților.

Factorii interni ce duc la îngălbenirea dinților

Colorarea internă a dinților este cauzată de schimbările din structura internă a dinților. Petele interne sunt pete profunde, care apar ca urmare a afectării dentinei și smalțului dintelui. Acest tip de pete sunt mai greu de îndepărtat decât petele de colorare externă.

Expunerea excesivă a dinților la fluor cauzează fluoroza dentară. Fluoroza dentară afectează culoarea dințiilor, care capătă un aspect specific, cu striații subțiri albe sau zone întinse crețoase, opace sau colorate în brun sau negru.

Între factorii cauzatori ai petelor interne se numără medicamentele precum: antibioticele, cum sunt tetraciclina și doxicilina, antihistaminicele, antipsihoticele și anumite medicamente pentru hipertensiune. De exemplu, tetraciclina cauzează pete galbene-maronii. Chimioterapia, traumatismele și unele reconstrucții executate cu amalgam se numără de asemenea între factorii care pot cauza pătarea internă a dinților.

Culoarea danturii mai este influențată de bagajul genetic al persoanei, de vârstă și chiar de unele boli. Toți aceștia sunt factori care contribuie la culoarea danturii.

Factorii externi ce duc la îngălbenirea dinților

Factorii externi se lipesc de dinte și impregnează smalțul dinților cu pigmenți de culoare. Colorarea  externă este cauzată de:

  • Tutun – acesta conține nicotină, care în contact cu aerul devine galbenă, și gudron de culoare neagră,
  • Băuturile colorate – cum sunt ceaiul, vinul, cafeaua, care conțin diverse substanțe cu pigmenți puternici cum ar fi taninul. Acestea se lipesc de smalțul dintelui pigmentându-l galben.
  • Băuturile și mâncarea acidă – acestea atacă smalțul dinților favorizând pătrunderea pigmenților în dinte și apariția petelor de culoare,
  • Unele sosuri, ciocolata și chiar unele fructe cum ar fi afinele, care conțin substanțe cromogene care au potențial de a pigmenta smalțul dentar.

Între factorii care favorizează îngălbenirea dinților se numără și igiena inadecvată. Periajul necorespunzător și ignorarea igienizării profesionale regulate favorizează formarea tartrului pe dinți, ceea ce duce la îngălbenirea dinților.

Igiena corectă este cea care menține culoarea albă a dinților și evită îngălbenirea acestora. De aceea, pentru un zâmbet impecabil se recomandă:

✔ Periajul efectuat corect de două ori pe zi

✔ Utilizarea aței dentare

✔ Consumul de fructe

✔ Renuntarea la obiceiuri nocive: consumul de cafea, bauturi acidulate, tutun

✔ Detartrajul regulat în cabietul stomatologic

Pentru a avea o dantură sănătoasă și un aspect plăcut al dinților îți recomandăm ca cel puțin odată la 6 luni să faci o vizită la medicul tău stomatolog.

ÎNCHIDE smile-care-logo CONTACT PROGRAMEAZĂ-TE TELEMEDICINĂ +40 747 151 516