Afecțiuni stomatologice: sensibilitatea dentară
Fără a fi cu adevărat o boală, sensibilitatea dentară rămâne o reacție problematică a dintelui destul de frecvent întâlnită. Aceasta se manifestă sub forma unei dureri ascuțite, care este intensă și bruscă, de scurtă durată, ce apare la contactul dinților cu băuturi sau alimente reci, calde, dulci sau la atingere. Sensibilitatea dentară apare ca urmare a afectării integrității straturilor externe de protecție a dinților, respectiv smalțul la nivelul coroanei sau cementul la nivelul rădăcinei. Dacă smalțul dintelui este afectat, straturile mijlocii și interne ale dintelui, dentina și pulpa, sunt expuse stimulilor externi. Aceasta va provoca pacientului o reacție dureroasă de tipul celei descrise mai sus.
Tipuri de sensibilitate dentară
Literatura de specialitate descrie două tipuri de sensibilitate dentară în funcție de stratul dintelui afectat: sensibilitatea dentinară unde este afectată dentina, și sensibilitatea pulpară unde stratul afectat este pulpa dentară.
- Sensibilitatea dentinară
Dentina are mici deschideri la exterior numite canalicule dentinare prin care stimulii externi cum ar fi băuturile, alimentele, intră în contact cu terminațiile nervoase din pulpa dintelui. Terminațiile nervoase reacționează provocând durere.
- Sensibilitatea pulpară
Dacă stimulii externi ajung la pulpă, aceștia intră în contact direct cu fibrele nervoase și vasele de sânge din care este alcătuită aceasta. Și aici reacția terminaților nervoase este de a provoca durere