Încă din primii ani de viață, ne putem confrunta cu probleme dentare. Obturațiile de canal reprezintă o etapă a tratamentului endodontic. Prin obturație reușim să ne recăpătăm sănătatea dinților afectați. Procesul de obturare canal este extrem de des întâlnit, așa încât dorim să îl explicăm pe înțeles.

Ce găsim în acest articol?

Ce înțelegem prin „obturație canal”?

Cu toții am auzit de nervul dintelui sau de nervul măselei. Acesta se mai numește și pulpă dentară și este adăpostit de o cameră numită endodonțiu. Atunci când ne confruntăm cu diferite probleme precum cariile cauzate de igiena precară sau de alimentația periculoasă, nervul poate fi afectat.

Durerea este principalul semn al unei pulpe afectate. Sigur cunoaștem toți acea durere îngrozitoare. Este foarte important să apelăm la medicul stomatolog. Acesta va curăța canalul măselei sau al dintelui și va face ceea ce numim obturație de canal.

Obturația de canal presupune pătrunderea în dinte sau măsea, curățarea zonei afectate, dezinfectarea și umplerea cu material. Compoziția obturațiilor de canal este dată de materiale omogene și inerte. Netratarea acestor afecțiuni poate duce la gangrena dentară și nu numai.

Obturația de canal – doare sau nu?

Multe persoane se întreabă „Există durere după tratamentul pe canal?”, „Voi simți vreo durere după scoaterea nervului?”, „Există dureri de măsea după plombare?”. Ei bine, răspunsul nu este unul ferm. Există persoane mai sensibile la durere sau cu situații mai complexe care pot simți durerea mai acut. În schimb, există și pacienți care prezintă doar un ușor disconfort.

Durerea de dinți în urma scoaterii nervului va exista, însă va fi suportabilă. Poate fi calmată cu medicamentație adecvată. Măseaua cu nervul scos care doare nu trebuie nici ea să ne sperie. Este un lucru firesc. Deci, lucrările pe canalul dentar pot provoca dureri în urma tratamentului endodontic.

Obturația de canal – preț

Prețurile obturațiilor pot diferi în funcție de mai multe criterii. Este vorba despre obturația canalului măselei sau al dintelui. Prețul diferă pentru că este vorba despre numărul canalelor. Câte canale are o măsea? Ei bine, ele au un număr variabil.

În plus, prețul diferă și în funcție de materialele folosite și de necesități. Principalul material utilizat pentru obturarea canalului este gutaperca. Pentru a delimita prețul unei obstrucții de canal plus plombă, trebuie evaluată situația pacientului. Mai mult, prețul poate varia și în funcție de materialul coroanei.

Ce este dezobturarea de canal?

În anumite situații, poate fi necesară procedura opusă obstrucției de canal dentar. Motivul este acela al complicațiilor sau eșecului tratamentului endodontic. Acest lucru se poate întâmpla din cauza negăsirii tuturor canalelor, din cauza curățării incorecte, umplerii incorecte a canalelor și nu numai.

Pentru a oferi rezultatul corect, este necesară eliminarea tratamentului precedent. Astfel, zona se va curăța din nou, se va îndepărta întreg materialul. Apoi, procedura inițială va fi reluată corect. În urma dezinfectării și curățării, se vor aplica materialele necesare, iar apoi – coroana sau plomba.

Întrebări frecvente despre Obturatia de Canal:

Cât durează o obturație de canal?

După cum spuneam, situațiile pot fi diferite în funcție de fiecare pacient în parte. În medie, acest tratament se rezumă la o singură vizită în cabinet. Totuși, există situații în care medicul stomatolog poate observa o infecție a canalelor. În acest caz, se va aplica medicamentația corespunzătoare pe canal. Pacientul trebuie să revină la câteva zile sau chiar la o săptămână pentru finalizarea procedurii.

Când se face obturația de canal?

Există două situații care pot determina necesitatea obturației de canal: inflamarea sau moartea nervului. În urma oricărei dintre aceste situații, canalele trebuie curățate corespunzător pentru a se putea realiza tratamentul final.

Pot dezvolta un abces dentar la un dinte obturat pe canal?

Răspunsul este da. Este vorba despre situația menționată anterior – dezobturarea de canal. Atunci când tratamentul inițial este realizat greșit, poate apărea abcesul. În acest mod ne putem da seama că obturația noastră nu este tocmai în regulă. Aceasta trebuie refăcută corect sau dintele afectat trebuie extras.

Așadar, obturațiile pe canal reprezintă o practică importantă a stomatologiei. Nu vă faceți griji cu privire la durerea resimțită sau la umflăturile din urma tratamentului endodontic. Medicii Smile Care vă așteaptă cu brațele deschise pentru a vă oferi cele mai bune și sigure rezultate.