Ce este bruxismul și cum se manifestă

Unele persoane se întreabă de ce se trezesc dimineața cu durere în zona maxilarului, mai precis a articulației temporo-mandibulare și oboseală la nivelul mușchilor masticatori. Cel mai probabil răspunsul este că aceste persoane suferă de ceea ce se numește bruxism, afecțiune cunoscută ca “scrâșnit din dinți”

Bruxismul este o afecțiune care se manifestă atât noaptea, cât și ziua. Scrâșnitul dinților este o activitate automatizată, fără un rol funcțional, constând în încleștarea dinților. Dinții sunt loviți sau frecați cu mișcări bruște, frecvente și persistente, ceea ce duce în timp la afectarea dinților până la distrugerea danturii. Alături de dinți, bruxismul poate afecta în timp funcțiile urechilor, calitatea somnului și poate provoca dureri de cap.

Problema este că în mod special bruxismul nocturn este dificil de conștientizat. De cele mai multe ori, dacă nu există un partener care să sesizeze zgomotul specific al dinților încleștați, diagnosticul va fi pus de către medicul stomatolog. Acesta va observa urme de măcinare sau tocire a dinților și va stabili măsurile ce trebuie luate

Care sunt cauzele bruxismului?

Între cauzele fiziologice ale bruxismului literatura de specialitate precizează: înghițirea lichidului amniotic la naștere, traumele cerebrale la vârstă fragedă și loviturile la nivelul lobilor occipitali sau parietali.

Între cauzele psihologice ale bruxismului, tot de către literatura de specialitate au fost menționate: stresul, tensiunea nervoasă, anxietatea, furia şi frustrarea reprimată, competivitatea, agresivitatea şi personalitatea de tip hiperactiv. Se pare că procentul celor afectați de bruxism pe un fond psihologic este întâlnit la peste 70% din cazuri.

Conform definiției sale, bruxismul are o serie simptome cum ar fi:

  • Anxietate, stress și tensiune
  • Depresie
  • Dureri de urechi
  • Probleme alimentare
  • Dureri de cap, migrene
  • Pierderea dinților
  • Tinnitus (țiuitul urechilor)
  • Retragerea gingiilor
  • Dureri de gât
  • Insomnie
  • Dureri de maxilar

În tratamentul bruxismului, pentru a ameliora efectul nociv asupra dinților care se macină în urma activității mecanice repetitive, se folosește gutiera nocturnă. Aceasta are și avantajul de a îndrepta ocluzia pacientului. Gutiera nocturnă se poate fabrica din materiale diferite, mai moi sau mai dure, și necesită luarea unei amprente de către medicul stomatolog. Utilizarea gutierei va menține mandibula în poziția corectă, relaxând mușchii angrenați în mișcările masticatorii.

 

Migrenele, tinnitus, durerile de urechi, amețelile, vertiji, insomniile, pierderile de auz sunt urmări serioase ale bruxismului care ar trebui să ne convingă să ne prezentăm la un control încă de la primele simptome remarcate.

Pentru contracararea factorilor psihologici care duc la bruxism și eliberarea stresului se recomandă terapia comportamentală și tehnicile de management al stresului, tehnicile de relaxare, medicație naturistă antistress și, în cazurile extreme, neuroleptice. Ritualul de noapte, pornind de la ambient, tehnicile de relaxare și obiceiurile de adormire, pot reprezenta un instrument bun pentru ameliorarea bruxismului.