Fiecare persoană suferă cel puțin o extracție dentară pe parcursul vieții. Este un fenomen absolut normal care nu trebuie să vă sperie sau să vă îngrijoreze. Fie că este vorba despre un dinte care nu mai este sănătos sau despre un dinte de lapte, extracția se aplică pentru a înlătura formațiunea dentară problematică. În urma extracției și în funcție de cazul pacientului, fie va crește dintele permanent, fie se va apela la introducerea unui implant.

Chirurgie dentara la Smile Care

Când se apelează la extracția dentară?

Extracția dentară se realizează cu ajutorul anesteziei și presupune eliminarea unui dinte afectat care nu mai poate fi vindecat prin nicio altă metodă stomatologică. Extracția, sau exodonția, se utilizează ca metodă finală. Cu alte cuvinte, dacă există orice altă soluție de vindecare a dintelui, acesta nu va fi extras. De asemenea, extracția se realizează în vederea protejării celorlalți dinți. Un dinte afectat poate răspândi starea patologică cu ușurință. 

Această practică este utilizată dintotdeauna. Bineînțeles, abordările din trecut erau extrem de diferite și implicau un grad mai mare de risc, durere și alte disconforturi pentru pacient. Din fericire, atât tehnologia cât și practicile stomatologice au evoluat semnificativ, iar acum vă puteți bucura de o experiență sigură și lipsită de disconfort. 

Trycare; unul dintre cei mai cunoscuți furnizori de instrumentar chirurgical

Complicații ale acestei proceduri

Totuși, asemenea oricărei alte proceduri sau oricărui alt domeniu, există situații neprevăzute care să nu fie produse nici din vina stomatologului și nici din cea a pacientului. Pur și simplu, organismul unui  pacient reacționează diferit față de altele la extracția dentară. Nu este cazul să vă alarmați. Există soluții pentru fiecare complicație în parte. Mai jos vom descrie cele mai frecvente inconveniente ale extracției. 

Este posibil ca în urma intervenției pacientul să simtă un disconfort sau chiar o durere puternică, în funcție de dintele extras și de organism. Pentru acest lucru se recomandă medicamente antiinflamatorii, dar și compresele cu apă rece. Durerea va trece în câteva zile de la momentul intervenției. 

Hemoragia postrextracțională este o altă situație ce poate fi întâlnită. În funcție de relația cu momentul procedurii, de vasul lezat, dar și de cauză, hemoragia poate fi de mai multe tipuri. În fiecare dintre aceste cazuri se acționează irigarea cu ser fiziologic, iar în funcție de situație, se suplimentează tratamentul cu practicile necesare. În anumite cazuri, poate fi prescris și un tratament medicamentos. 

Extracțiile dentare sunt, în fond, intervenții chirurgicale și, asemenea oricărei alte proceduri, necesită multă atenție, grijă și răbdare. În cele mai multe cazuri, exodonția nu prezintă niciun pericol pentru pacient, însă anumiți factori pot determina complicații care pot fi soluționate. Întotdeauna a existat teama de extracție dentară, însă această procedură trebuie considerată firească și, mai ales, salvatoare.