Lipsa totală sau parțială a dinților se numește edentație. Nu puțini sunt cei care bagatelizează pierderea unui dinte însă edentația este o condiție ce nu trebuie ignorată, deoarece are efecte negative complexe asupra calității vieții pacientului. Ignorând pierderea unui dinte, o serie întreagă de probleme se agravează.

Masa osoasă se resoarbe, pacientul nu mai poate mesteca, vorbirea este afectată, fizionomia feței se schimbă și încrederea în sine a pacientului dispare. În timp, dacă nu se iau măsuri, nu numai sănătatea întregului organism, dar și întreaga viață socială a pacientului poate fi afectată de pierdere a unui dinte.

Soluții pentru edentație

Vorbind de edentație, medicul stomatolog are câteva soluții pentru astfel de situații, pacienții pot alege de exemplu între proteze mobile și implanturi. Protezele mobile se confecționează din rășini acrilice și sunt soluția potrivită acolo unde implantul nu este eligibil.

În schimb, plăcile mobile au dezavantaje legate de îngrijirea zilnică și de consumul unor alimente mai dure. Protezele mobile trebuie igienizate atât după fiecare masă și seara, și nu sunt suficient de stabile și rezistente pentru ca pacientul să poată consuma alimente dure. De asemenea, fixarea lor cu adeziv direct pe gingie, nu este cea mai sigură și confortabilă soluție pentru pacient.

Un alt mare dezavantaj major este faptul că plăcile mobile trebuie înlocuite la fiecare cinci ani, ca urmare a modificărilor ce apar la nivelul osului de susținere și al gingiilor.

Implanturile au avantajul de a împiedica deteriorarea maxilarului, ceea ce poate schimba fizionomia feței. De asemenea, implanturile sunt rezistente, durabile și preiau perfect funcțiile fiziologice și estetice ale dintelui natural.

Implanturile au însă dezavantajul de a nu fi recomadante în cazurile în care masa osoasă pe care acestea urmează să se sprijine nu este suficientă și nici în cazurile în care pacientul este fumător.

Proteza pe implanturi

Pentru a găsi o soluție pentru toate acele cazuri, în care pacientul nu este confortabil cu o proteză mobilă și există restricții în ceea ce privește implanturile, tehnica medicală stomatologică a venit cu noi proceduri.

Odată cu dezvoltarea tehnologiei au apărut protezele cu capse susținute de implanturi. Pentru o astfel de proteză, după montarea implantului și vindecarea osului, osul se dezvelește și se inserează un sistem de clipsare. Clipsurile se atașează de proteză și au rolul de a fixa proteza de gingie și de implant.

Sistemul se numește supra-protezare sau overdenture și prezintă o serie de avantajul de a fi o proteză stabilă, ce nu necesită cremă adezivă. Proteza poate fi scoasă pentru o igienizare mai bună și nu are interdicțiile de consum ale unei proteze mobile.

O astfel de proteză conferă pacientului confort, siguranță și satisface exigențele funcționale și estetice ale acestuia. 

O consultație la medicul stomatolog vă poate ajuta să decideți corect asupra soluției optime pentru dumneavoastră și să vă recăpătați zâmbetul mulțumit și încrezător.

→ Citește și Supraprotezarea pe implant dentar și proteza totală

Furnizor de implanturi; tehnică medicală magazin online