Înotul este o activitate populară și iubită în rândul persoanelor de orice vârstă. Atunci când anotimpul sau alte condiții nu ne permit să mergem la mare, piscina este cea mai bună soluție. În această perioadă, multe persoane duc dorul verii, al plajei și al mării. De aceea, numărul vizitelor la piscină sau în stațiuni balneare crește considerabil.
Încă de mici am știut faptul că soluția de dezinfectare a apei din piscină poate reprezenta un pericol pentru pielea noastră. Totuși, faptul că această substanță afectează și smalțul dinților nu este la fel de cunoscut. Din fericire, acesta nu poate afecta dinții decât în cazul în care timpul petrecut în apă este îndelungat și repetat. Cu alte cuvinte, o simplă vizită la piscină este inofensivă.
În ce condiții poate afecta clorul smalțul dinților?
După cum am menționat anterior, timpul petrecut zilnic în piscină trebuie să fie de minim 60 de minute. Cele mai vizate categorii care se pot confrunta cu probleme dentare din cauza apei din piscină sunt copiii și înotătorii de performanță.
Copiii tind să petreacă mult timp în piscină și să se distreze foarte tare, neținând cont de apa pe care o înghit. Mai mult decât atât, dantura celor mici este mult mai sensibilă, dinții se pot caria ușor și poate fi determinată pierderea acestora.
În cazul sportivilor de performanță, lucrurile stau diferit, însă consecințele sunt aceleași. Aceștia sunt nevoiți să se antreneze zilnic și, implicit, să ia contact cu clorul din piscină. Ei sunt nevoiți să poarte o gutieră specială pentru a evita contactul dinților cu apa.
Un alt motiv pentru care apa din piscină poate afecta dantura este dezinfectarea greșită a apei. După cum bine știm, procesul profesional de dezinfectare al apei este destul de costisitor. Prin urmare, unii proprietari aleg să se îngrijească singuri de această acțiune. În urma lipsei unei dezinfectări corespunzătoare, nivelul de clor și pH-ul apei pot fi dereglate, astfel producându-se daune permanente asupra dinților. Aceștia pot dezvolta o sensibilitate anormală.
Nivelul periculos al clorului din apă depășește valoarea de 2.7. Normele de curățare, dezinfectare și menținere a apei din piscină trebuie respectate îndeaproape pentru a evita afecțiunile asupra dinților și pielii.
Clorul și efectele vizibile asupra dinților
Studiile realizate asupra unui bărbat au arătat faptul că acesta suferea de o sensibilitate dentară extremă. Acest lucru era cauzat de cele 90 de minute petrecute în piscină zilnic pe timpul verii. Bărbatul de 52 de ani prezenta pete de culoare închisă și eroziunea rapidă a smalțului dentar. Subiectul nu aplicase niciun fel de protecție dentară și, tocmai de aceea, impactul apei asupra dinților a fost devastator.
Nivelul ridicat al clorului prezent în apa din piscina respectivă s-a dovedit a fi responsabil pentru deteriorarea danturii bărbatului. De aceea, este foarte important să alegem piscine sigure.
Sursă: How to Protect Your Teeth from Chlorine While Swimming