Primul set de dinți din viața unei persoane este extrem de important și condiționează semnificativ dantura permanentă a acesteia. Deși unii părinti nu își dau seama de acest lucru, dinții provizorii ai copilului trebuie protejați și tratați în cazul oricărei afecțiuni.

Stomatologie pentru copii la Smile Care București

Cum se produc traumatismele dentare la copii?

Copiii sunt predispuși căzăturilor, accidentelor la locul de joacă sau în casă. De aceea, dinții lor pot fi modificați cu ușurință. Oasele copiilor sunt maleabile, elastice și spongioase, ceea ce face ca fracturarea dintelui să fie mai rar întâlnită. De cele mai multe ori, șocurile duc la modificarea dinților prin deplasare spre exterior sau interior sau, mai frecvent, intrarea dintelui în os, numită intruzie dentară sau, dimpotrivă, avulsia — ieșirea dintelui din os. 

Toate aceste traumatisme duc la repoziționarea greșită a dintelui de lapte, fapt ce determină repercusiuni grave asupra dinților permanenți. Aceste modificări sunt extrem de frecvente la copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani. Traumatismele sunt însoțite de leziuni ale gingiei, sângerare, umflarea zonei, dar și durere. 

Urmări și tratament

Consecințele traumatismelor dentare manifestate asupra dinților de lapte pot fi: necroza — nervul moare, iar dintele capată aspect maroniu, urmată de infectarea acestuia, posibile fistule, afectarea dintelui permanent când dintele de lapte intră în os și ajunge la mugurele acestuia. Dintele permanent poate suferi modificări de structură (pete pe smalț), modificări de poziție și de erupție. 

Părinții trebuie să înțeleagă faptul că orice afecțiune trebuie prezentată medicului stomatolog, indiferent de cât de nesemnificativă ar părea. Lipsa tratamentului are urmări grave asupra danturii permanente a copilului. Tratamentul constă în curățarea zonei, repoziționarea dintelui deplasat spre interior sau exterior, supravegherea dintelui în cazul intruziei sau extracția acestuia dacă are mobilitate foarte mare, pentru a preveni riscul inghitirii.

Părinții sunt sfatuiti sa asigure o igienă corectă a zonei, o alimentație moale și, de asemenea, să împiedice copilul să introducă degetul, suzeta, sau limba între dinți până la fixarea dintelui traumatizat. În cazul fracturii dentare, se netezesc marginile ascuțite, iar dacă fractura este mare, este necesară scoaterea nervului și obturarea canalului și a coroanei.

Radiografia dentară este extrem de importantă, deoarece aceasta aduce informații despre rădăcina dintelui traumatizat, dar și despre relația acestuia cu dintele permanent aflat în os. Astfel, poate fi stabilită gravitatea traumatismului, dar și soluția de tratament. 

Există câteva situații foarte des întâlnite în cazul traumatismelor dinților de lapte. În contextul în care rădăcina dintelui de lapte este în curs de formare, iar afecțiunea este minoră, șansele de vindecare spontană sunt extrem de mari. Pe de altă parte, dacă traumatismul apare în apropierea perioadei de cădere a dintelui, nu se mai încearcă tratatea acestuia, ci se apelează la extracție. 
Sursa: Handle a baby tooth injury with ease