Dantura copiilor este în plină formare și de îngrijirea ei va depinde aspectul de mai târziu al celei definitive. La vârsta copilăriei majoritatea anomaliilor se pot îndrepta mai ușor, iar având în vedere faptul că jumătate dintre copii au nevoie de un aparant dentar, vizitele regulate la medicul ortodont sunt deosebit de importante. Acesta va identifica din timp orice tip de problemă apărută în dezvoltarea dentiției, astfel încât la final dinții să fie corect spațiați și aliniați.

 

De aceea, în cazul în care observați la copilul dumneavoastră probleme funcționale ale dentiției de tipul dificultăți de masticație, de înghițire, de vorbire, mușcarea obrazului, obiceiuri de tipul sugerii degetului la vârste mai mari de 5 ani, respirație predominant pe gură, arcade dentare asimetrice care nu se suprapun corect, spații prea mici sau prea mari între dinți, în toate aceste cazuri ar trebui să vă prezentați cu copilul la medicul stomatolog. Împreună cu acesta veți stabili dacă este necesar să aplicați pe dantura copilului un aparat dentar.

În caz afirmativ, veți putea alege un aparat, în funcție de particularitățile dentare și problema ce trebuie soluționată, de vârsta copilului și de preferințele cromatice ale acestuia. Vă trebuie un aparat care să fie eficient dar și estetic, pentru că astfel veți atrage colaborarea copilului ceea ce este deosebit de important pentru un rezultat bun al tratamentului.

aparat dentar cu elemente transparente
Adolescentele vor aparate dentare personalizate

Ce tip de aparat dentar să aleg pentru copilul meu?

Veți descoperi că există o mare diversitate de aparate din care să alegeți. Astfel veți vedea aparate mobile sau fixe care la rândul lor pot fi de metal, de ceramică sau safir. Mai există și aparatele invizibile, numite astfel pentru că se poartă pe interiorul dinților rămânând invizibile la exterior.

buton Tipuri de aparate dentare

Pentru un copil cu vârstă cuprinsă între 6-12 ani este eficient aparatul dentar mobil. Cele două jumătăți ale plăcii de acril care alcătuiesc o arcadă (sau aparatul inferior) sunt distanțate de șurubul intermediar care trebuie să fie activat (întors cu o cheiță specială) o dată pe săptămână de către părinte. În felul acesta se forțează lărgirea arcadei, formându-se spațiu suplimentar pentru dinții definitivi. Placa de acril se fixează pe dinți cu niște croșete din sârmă. Aparatul nu se dă jos decât în timpul meselor și pentru igienizare, necesarul de acțiune fiind minim 18 ore pe zi. Acest tip de aparat nu mai este eficient după vârsta de 12 ani, vârsta la care oasele se sudează și dantura este deja formată.

Pentru copii mai mari, se va opta pentru aparatele fixe, aparate care oferă o diverstitate cromatică mai mare putând fi ușor adaptate la gustul copiilor și adolescenților. Aparatul este fixat pe exteriorul dinților și este alcătuit dintr-un arc de sârmă pe care sunt fixați brackeții și elastice colorate. Cum am menționat deja, brackeții pot fi din metal, ceramică sau safir, iar elasticile pot avea diferite culori. Dintre toate tipurile de brakeți, cele de safir sunt cele ideale pentru că sunt rezistente, netede și transparente, fiind eficiente și estetice în același timp.

Durata tratamentului poate fi lungă, media acțiunii necesare fiind de aproximativ 2 ani, însă rezultatele se măsoară într-o aliniere perfectă a dinților și un zâmbet simetric și bine echilibrat.