Un zâmbet frumos înseamnă menținerea unei danturi sănătoase. Acestea, împreună, reprezintă un obiectiv pe care trebuie să-l urmărim fiecare dintre noi. Vizita la un cabinet de stomatologie este însă ceva ce amânăm mereu. Oricare ar fi justificările invocate pentru o astfel de întârziere, programul supraîncărcat, urgențele și problemele de rezolvat în activitatea de zi cu zi, prezentarea la controlul medical stomatologic ar trebui să fie o prioritate întocmai ca și celelalte aspecte legate de menținerea sănătății corpului.

Este important să ne amintim că menținerea sănătății danturii presupune nu numai o preocupare constantă pentru îngrijirea zilnică, dar și conștiinciozitate în ceea ce privește efectuarea la timp a controalelor stomatologice periodice. Motivele pentru care medicii stomatologi insistă pentru respectarea termenului de șase luni, stabilit ca fiind optim pentru controlul periodic sunt clare și importante. Vă prezentăm mai jos, trei dintre acestea.

Prevenirea afecțiunilor dentare

Primul, și poate cel mai important motiv pentru care trebuie să ne prezentăm la controlul periodic stomatologic, este necesitatea de a preveni apariția afecțiunilor dentare. Tratamentul unei afecțiuni dentare în stare avansată este întotdeauna mai mai lung, mai dificil și mai dureros decât prevenția. Din acest punct de vedere, un control stomatologic efectuat periodic, de două ori pe an, este cea mai eficientă metodă de profilaxie.

Medicul stomatolog va putea putea observa din timp orice evoluție nefavorabilă a danturii și va lua măsurile necesare. De cele mai multe ori va efectua operațiuni de îngrijire de rutină, nedureroase și puțin costisitoare cum ar fi detartrajul. În stările incipiente, afecțiunile dentare pot fi mai ușor tratate și evoluția acestora este oprită înainte de a vătăma serios dintele sau gingiile și nu se mai ajunge la procederi de durată, complicate și dureroase sau la pierderea dintelui.

Protejarea sănătății generale a întregului organism

Un alt motiv pentru care este indicat să respectăm controalele stomatologice periodice, este acela că păstrând sănătatea dentară, protejăm sănătatea generală a întregului organism. Există diverse studii care au pus în evidență legături de diverse tipuri între bolile gingivale pe de o parte și diabet, bolile de inimă, pneumonie sau cancerul pancreatic de cealaltă parte. De aceea, există motive să credem că un bun control al nivelului bacteriilor paradontale și evitarea riscului infecțiilor orale sunt importante pentru sănătatea generală a organismului.

Un control stomatologic periodic efectuat la timp, este o garanție că orice problemă dentară va fi identificată în timp util, evitându-se răspândirea necontrolată a bacteriilor în organism.

Realizarea de economii

Nu în ultimul rând, un bun motiv pentru a ne prezenta la controlul stomatologic periodic este acela că astfel putem face economii importante în bugetul familiei. Tratamentele stomatologice pentru afecțiunile în stare avansată sunt nu doar mai complicate, mai lungi ca durată și mai dureroase, dar și mai costisitoare.

Persoanele care se prezintă regulat la controlul periodic și urmează indicațiile medicului stomatolog, privind igiena cotidiană și micile tratamente în fazele incipente ale afecțiunilor stomatologice vor realiza economii importante evitând cheltuieli majore.