Zâmbetul este modul în care ne exprimăm frumusețea interioară în societate. De aceea ne dorim ca acesta să fie perfect simetric și cât mai strălucitor. Pentru ca zâmbetul să fie perfect simetric, între dinții antagoniști (dinții situați pe aceași poziție, dar pe arcada opusă) trebuie să existe o potrivire de dimensiune și formă.

Se înregistrează și cazuri mai puțin plăcute în care, formele și înălțimile asimetrice și diferite a dinților antagoniști afectează estetica zâmbetului și funcționalitatea danturii, deformând modul în care persoana poate mesteca și înghiți.

Este important de știut că, poziția dinților și curbura arcadei dentare este menținută de echilibrul dintre forțele masticatorii și musculatura orală. Orice dezechilibru la nivelul ocluziei, a contactului dinților superiori cu cei inferiori, afectează paradonțiul. Astfel, o forță ocluzală anormală, excesivă, are un impact negativ asupra paradonțiului punând dintele în pericol.

De aceea, în astfel de cazuri, se cer măsuri specifice care să readucă dinții la o formă estetică și funcțională. Procedura care poate soluționa astfel de situații se numește coronoplastie.

Ce este coronoplastia?

Coronoplastia constă în eliminarea mecanică a acelor contacte dintre dinți, din timpul mișcării funcționale, care sunt suprasolicitante din cauza asimetriilor (de formă și dimensiuni) dinților antagoniști. Cu alte cuvinte, procedura constă în reducerea selectivă a zonelor ocluzale ale dintelui prin șlefuire, pentru a stabili un echilibru funcțional favorabil paradonțiului, prin remodelarea dintelui.

Indicații

Procedura coronoplastiei este indicată în cazurile de ocluzie traumatică. Acolo unde ocluzia are caracter traumatic, la nivelul unui singur dinte sau chiar la nivelul câtorva dinți, se practică coronoplastia localizată pentru a corecta forțele care apasă dintele în timpul masticației. Nu se recomandă însă corectarea excesivă sau a ceea ce doar pare o ocluzie anormală, cu scopul propus de a preveni eventuale daune viitoare.

Obiective clinice

    Prin coronoplastie, se urmărște:
  • modificarea tiparului, a intensității, direcției și unghiului impulsurilor pe care le primește dintele în timpul masticației;
  • reducerea mobilității excesive a dintelui;
  • modificarea/restabilirea tiparului mișcărilor mandibulei, a masticației și înghițitului.

Scopul coronoplastiei este reducerea contactelor suprasolicitate, astfel încât să se obțină închiderea neobstrucționată a cuspizilor în fosele și crestele marginale, păstrând în același timp structura originală a coroanei și obținerea stabilității ocluziei. În urma stabilizării ocluziei, dantura își va recăpăta funcționalitatea în anasamblul său, iar zâmbetul își va recăpăta un aspect simetric și estetic.

Amănunte suplimentare referitoare la tehnică puteți afla direct de la medicul stomatolog și, împreună cu acesta, puteți analiza variantele pe care le aveți la dispoziție pentru a alege cele mai bune soluții pentru dumneavoastră.