Ți s-a întâmplat vreodată ca durerea de măsea să-ți strice toată ziua? Suntem siguri că da. Se spune că durerile manifestate la nivelul dinților sunt unele dintre cele mai dificile pentru corpul uman. Astfel, din cauza unei măsele, toată dispoziția și planurile noastre se pot ruina cât am clipi. Așadar, pentru a intra în profunzimea acestui subiect, astăzi vom vorbi despre influențele și efectele psihologice ale durerii de măsea.

De-a lungul timpului, am întâlnit numeroși pacienți care au reacționat diferit la durere. Unii dintre aceștia reușeau să-și controleze durerea într-un mod eficient, iar alții o intensificau. Acest lucru ne-a determinat să dezbatem subiectul pentru a identifica o serie de factori psihologici care te-ar putea ajuta să percepi durerea într-un mod diminuat pentru a beneficia de o experiență plăcută în cabinetul nostru.

Există trei tipuri principale de pacienți. Dvs de care sunteți?

Starea de spirit

În primul rând, trebuie să înțelegem faptul că durerea este subiectivă și influențabilă. Relația dintre durere și starea de spirit este bidirecțională. Dacă avem o dispoziție bună, suntem pozitivi sau și mai bine, suntem foarte fericiți, durerea pe care o simțim nu va mai fi atât de profundă. În caz contrar, vom simți o acutizare a durerii.

Urgențe și tratamente. Programări și evaluări. Contactați-ne

Atenția 

Aceasta este una dintre cele mai studiate variabile psihologice în ceea ce privește gestionarea durerii. Ei bine, acest subiect este atât de dezbătut, deoarece este vorba despre personalitatea fiecăruia și de modul în care oamenii percep durerea în mod particular. Cele mai multe studii arată faptul că în momentul în care atenția noastră este distrasă de la durere, atunci impactul ei asupra organismului nu va mai fi resimțit atât de puternic. Pe de altă parte, există persoane care, dacă se concentrează asupra durerii fizice pot obține același rezultat precum cei distrași. 

Empatia

Ei bine, numeroase cercetări au demonstrat faptul că, atunci când suntem expuși durerii unei alte persoane, ne aprofundăm propria durere. Astfel, pacienții nu trebuie să audă sau să vadă tratamentul aplicat unui alt pacient, pentru a nu le trezi empatia. În cabinetul nostru vei beneficia de o detașare completă pentru a-ți influența pozitiv starea psihică. 

Efectul placebo

Factorii psihosociali, cum ar fi credința în procedura terapeutică sau dorința de ameliorare a durerii, contribuie la eficacitatea oricărui tratament medical.  Această încredere poate fi văzută ca un efect placebo. Astfel, încrederea pe care noi ți-o vom oferi, te va ajuta să diminuezi senzația de durere. 

Este important pentru tine să înțelegi influența stării psihologice asupra durerii. Astfel, vei învăța cum să îți gestionezi durerea și cum să treci mai ușor peste aceste momente. Această înțelegere te va ajuta și în cazul altor dureri, nu doar în cazul celor dentare. De asemenea, noi îți vom oferi ambientul și tratamentul necesar pentru a influența pozitiv starea ta psihică.

La redactarea acestui text ne-am inspirat din activitatea Catherine Bushnel, medic stomatolog membru al Canadian dental Association.