Aproape sigur că știți cum este să vă doară un dinte. Că nimic nu este mai neplăcut. În acele momente de suferință ai da orice să afli cauza, ca să poți rezolva problema cât mai repede. Durerea dentară este răspunsul organismului la niște stimuli. Aceștia  semnalează că dintele este expus unui pericol și că ar trebui luate măsuri pentru repunerea lui în siguranță. Este important să înțelegeți aceste dureri pentru a ști ce măsuri să luați.

Pentru a înțelege mai bine de ce doare dintele, vom vorbi despre principalii factori de agresiune asupra dinților.

Sensibilitatea la temperatură

Primul semnal că ceva nu este în regulă cu un dinte este, de multe ori, durerea la temperatură. Știți situația aceea în care un pahar de apă devine o durere ascuțită? Chiar dacă este de scurtă durată, o astfel de durere nu trebuie ignorată. Pentru că poate semnala o carie. Este momentul în care trebuie luate măsuri și se impune să vă prezentați la medic. Tratată de la primele simptome, există mai multe șanse să nu apară complicații și tratamentul să fie mai ieftin și mai eficient.

Sensibilitatea la temperatură mai poate însemna o plombă căzută. Plomba are rolul de a proteja partea sensibilă a dintelui, dentina, iar în momentul în care aceasta cade indiferent de motiv, dentina rămasă fără protecție va reacționa prin durere violentă la contactul cu apa rece. Medicul stomatolog va trebui să îngrijească caria respectivă și să replombeze dintele. O rădăcină expusă datorită abraziunii sau recesiunii gingivale va cauza, de asemenea, sensibilitate la temperatură.

În cazul sensibilității la temperatură, ceea ce puteți face este să preveniți acumularea bacteriilor și formarea plăcii bacteriene pe linia gingiilor. Periajul dinților de două ori pe zi cu o perie moale și o pastă de dinți cu fluor are efecte bune în astfel de situații. 

Sensibilitatea după tratamentul stomatologic

Un tratament stomatologic poate fi urmat de o inflamare dureroasă a zonei. Tratamentul unei carii sau montarea unei coroane pot necesita o perioadă de câteva zile până la câteva săptămâni pentru ca disconfortul cauzat să se atenueze și să dispară. Între timp, puteți solicita medicului niște calmante care să vă ajute să gestionați disconfortul. 

Dureri ascuțite în timpul masticației

O durere ascuțită la mestecare poate semnala o carie, căderea unei plombe sau un dinte crăpat. Este genul de durere care ar trebui să te trimită direct la medicul stomatolog. Caria trebuie tratată cât mai repede, măseaua trebuie replombată, crăpăturile dintelui trebuie sigilate.

Persistența durerii

Dacă după masă durerea persistă, ar putea fi un semn că dintele s-a infectat. Dacă rămâne netratat, există riscul unei infecții. Interiorul acestuia, partea vie a dintelui, se va deteriora, iar practic dintele va muri. Medicul stomatolog va putea salva dintele printr-o obturație de canal, curățând partea afectată a pulpei dintelui. 

Durere surdă și presiune pe dinții de sus

Acest tip de durere poate fi legată de sinusuri, caz în care veți fi obligat să apelați la medicul de familie înainte ca simptomele să se agraveze. Cealaltă posibilitate ar fi bruxismul, pentru care stomatologul dumneavoastră vă va recomanda o gutieră.

Durere constantă

Durerea constată este semnul unei infecții acute, moment în care este imperativ să vă prezentați la medicul stomatolog cât mai curând posibil. Fără antibiotice, și un tratament adecvat al cariei cu obturație de canal, infecția riscă să se întindă și poate fi fatală.