Stomatologic vorbind, obiectivul fiecărui medic este să păstreze dantura pacientului un timp cât mai îndelungat. Sunt însă unele situații în care extracția dintelui nu mai poate fi evitată. De exemplu, acele cazuri unde cariile care afectează dintele sunt prea întinse, au distrus coroana și, avansând, au afectat rădăcina dintelui, cazurile unde tratamentul de canal nu mai este posibil și infecția a atins deja vârful rădăcinii, cele unde dinții au rădăcina fracturată sau cazurile unde molarii de minte nu au loc să erupă. 

În astfel de cazuri, în care dintele este pierdut și medicul stabilește că singura soluție posibilă este o extracție, este indicat să știți câte ceva despre îngrijirea postextracție și măsurile ce pot fi luate pentru a grăbi vindecarea.

O extracție dentară este totuși o operație, așa că este de așteptat să sângerați și să simțiți o durere, un disconfort care însă vor dispărea în scurt timp dacă luați măsurile necesare.

Îngrijirea postextracție

Așa cum este de așteptat, ca urmare a extracției dintelui are loc o hemoragie, pentru oprirea căreia medicul va putea efectua câteva cusături auto-dizolvante deasupra locului extracției. Un tampon de tifon va fi plasat pe locul extracției, iar dumneavoastră va trebui să mușcați ușor pentru a opri sângerarea. În alveola dentară se va forma un cheag de sânge care are rolul de a proteja și de a închide rana. Este posibil ca după intervenție să scuipați cu sânge și nu este cazul să vă speriați! Rana se va vindeca treptat dacă aveți grijă de ea.

  • Recuperarea va dura câteva zile, permiteți-vă să vă relaxați primele 24 de ore după intervenție și să limitați efortul pentru o zi sau două. 
  • Imediat după intervenție se recomandă aplicarea unei comprese reci pe zona afectată pentru a preveni umflarea acesteia. 
  • Clătiți gura cu foarte mare atenție, nu scuipați cu forță și încercați să nu deranjați cu limba sau să sugeți cheagul de sânge care s-a format în alveola dentară. 
  • Nu fumati cel puțin o zi de la intervenție, fumatul poate inhiba vindecarea.
  • Mâncați doar mâncăruri moi evitând locul extracției și adăugați alimente solide în dieta dumneavoastră treptat, doar pe măsură ce locul extracție se vindecă. 
  • Încercați să păstrați o poziție cât mai aproape de verticală a capului, pentru a nu favoriza hemoragia. 
  • Igiena cavității bucale trebuie păstrată cu mare atenție pentru evitarea infecției. Dacă s-au scurs 24 de ore de la intervenție, vă puteți peria dinții și limba însă evitați să atingeți locul operației. 
  • Folosiți o apă de gură cu clorhexidină pentru menținerea igienei și accelerarea procesului de vindecare.

Dureri persistente

Împotriva durerii, medicul vă poate prescrie antiinflamatoare care vor ajuta organismul să combată inflamația. Dacă durerea persistă ca și intensitate mai mult de 24 de ore, dacă sângerarea nu se oprește, reveniți la cabinet și adresați-vă medicului dumneavoastră stomatolog pentru un control.

Rețineți faptul că nu este recomandată administrarea niciunui medicament nerecomandat de către medic, chiar dacă acesta se eliberează fără prescripție medicală.