Coroana dentară este o lucrare protetică de relativ mici dimensiuni. Ea redă capacitatea și rolul în masticație al unui dinte aflat sub tratament sau care a suferit un traumatism. Aceasta poate întări dintele care, cum am spus, poate fi fisurat sau ciobit accidental. Cu alte cuvinte, pe lângă scopul de protecție, coroana dentară poate îndeplini și funcția decorativă. Nimănui nu-i place să aibă dinți sparți.

Coroanele dentare se pun și deasupra unui implant. Să descriem puțin scopul și funcționalitatea acestui gen de protetică dentară. Să trecem în revistă care sunt cele mai comune situații în care se folosește o coroană dentară.

Servicii de protetică dentară la Smile Care București

Lucrări pe canalul dintelui

În cazul în care aveți lucrări pe canalul rădăcină (canal radicular) al dintelui datorită unei infecții puternice. Când aveți nevoie de un tratament radical, afecțiunea fiind severă. În aceste cazuri, când se lucrează în interiorul dintelui, se îndepărtează pulpa. Se elimină țesutul nervos. Foarte probabil că stomatologul dvs va apela la o coroană dentară.

Explicația coroanei dentare în această situație apare în mod logic. Dintele este slăbit și are nevoie de fortificare mecanică, nu doar de îndepărtarea infecției.

Tratamente de endodonție la clinica Smile Care București

Dinţi fragili

Se întâlnesc suficiente situaţii în care un dinte este deosebit de fragil. Să faci o plombă într-un asemenea dinte ar fi un lucru destul de riscant. Se prea poate ca plomba să fie nevoie de a avea dimensiuni apreciabile. Ori, în aceste cazuri, se riscă o situație destul de neplăcută: dintele va fi distrus iremediabil chiar de către plombă. Și de cel care a fost solicitat să o monteze.

Spre deosebire de obturație, coroana dentară este cea care salvează dintele. Ce mai aveți din el…

Aspect inestetic

Se poate întâmpla ca să fiți pur și simplu nefericiți cu dintele pe care-l aveți. Poate e ciobit, poate are o cavitate care vă displace, poate culoarea lui este cea care vă nemulțumește. Poate este prea mic și astfel avem nevoie de ceva care să umple un gol de care nu sunteți mândru.

Implantul dentar

Un implant este acea parte care se introduce în os. Deasupra lui se montează coroana dentară. Se obține astfel un substitut dintelui original. Arată la fel, iar masticația este aproape la fel ca cea inițială.

Implantul reia așadar funcțiile dintelui original.

Avantaje și dezavantaje

Poate cel mai important atu al unei coroane dentare este capacitatea ei de a reface forța și aspectul unui dinte. Din acest punct de vedere coroana răspunde perfect așteptărilor. Sunt redate toate funcțiile dintelui, inclusiv cea fonetică.

Coroana dentară este de fapt o proteză care se realizează destul de rapid. Este nevoie de relativ puține ședințe. Totuși, comparativ cu plomba (obturația) este mai scumpă. De ce? Pentru că din start este nevoie de mai multă manoperă. Lucrează mai mulți oameni, adăugați și tehnicianul.

Acomodarea cu coroana este facilă. Obișnuirea posesorului se face fără dificultăți.

Însă, poate, cel mai mare dezavantaj este nevoia de șlefuire a dintelui. Pentru a putea păstra aspectul estetic, uneori există riscul de devitalizare. Apar sensibilități dentare.

Fiecare pacient va lua însă propria decizie în legătură cu aplicarea uneia sau mai mute coroane. Clinica noastră vă stă la dispozție cu o vastă experiență în acest domeniu al proteticii dentare.