Sănătatea gingiilor este foarte importantă pentru oricine își dorește să-și păstreze dantura într-o stare cât mai bună și un timp cât mai îndelungat. O gingie bolnavă este un adevărat semnal de alarmă și trebuie luat în serios pentru a preveni apariția parodontozei. Altfel, riscăm pierderea dinților.

Sunt două lucruri importante de care trebuie să ținem seama când vorbim de afecțiunile gingiilor. Vestea mai puțin bună este că tartrul și placa bacteriană, cu cât stau mai mult timp pe dinți, cu atât produc mai multe probleme atât pentru dinți, cât și pentru gingii. Bacteriile care se înmulțesc în cavitatea bucală pot duce la inflamarea gingiilor, în termeni medicali la apariția gingivitei. Când observăm că gingiile sângerează, se umflă sau sunt dureroase, este semn că acestea sunt inflamate. 

Vestea bună este că gingivita este o etapă incipientă a bolii gingivale, doar o inflamație superficială a gingiilor care este încă reversibilă, cu condiția unei igienizări temeinice a cavității bucale. Periajul și curățarea spațiilor interdentare cu ața dentară sau, și mai bine, o curățare profesională pot ameliora starea gingiei. 

Dacă înțelegem că se pot lua măsuri încă de la primele semne de apariție ale gingivitei, astfel încât să nu ajungem în stadiile ireversibile ale parodontezei și să rămânem fără dinți, vom fi interesați să aflăm care sunt aceste semne.

Primele simptome

Între simptomele care ar trebui să ne facă să ne gândim la gingivită și să ne convingă să ne adresăm medicului stomatolog avem câteva cât se poate de evidente. Nu trebuie ignorate și chiar ar trebui să ne trimită la medic. Întotdeauna prevenția este cea mai bună soluție.

Sângerările sau durerile gingivale

O gingie inflamată sângerează la periaj și este sensibilă, adică doare la contactul cu periuța de dinți. Dacă se întâmplă să constatăm că la periajul dintelui scuipăm sânge și avem senzație de disconfort, este bine să știm că exact acesta este primul simptom pe care îl observăm când gingia este inflamată. În acest caz putem suspecta o gingivită. 

Aspect roșiatic, lucios și neted specific inflamațiilor

Inflamația modifică textura gingiei care capătă un aspect specific: umflat, roșiatic, neted și lucios, spre deosebire de o gingie sănătoasă care este roz și are un aspect ușor neregulat, texturat. Acest aspect specific îl va observa medicul stomatolog la examenul clinic sau, dacă suntem suficient de atenți și perspicace, îl putem depista singuri în oglindă. 

Retracția gingivală și pungile parodontale

Gingiile afectate devin mai mici ceea ce va face dinții să pară mai lungi. Acestea se dezlipesc pur și simplu de pe dinte și se prăbușesc, formând la bază niște buzunare numite pungi parodontale. Acestea sunt spații dificil de igienizat unde se acumulează bacterii, crescând astfel riscul de pierdere a dintelui.

Dinții care se clatină

Retragerea gingivală și pierderea țesutului osos sunt cauze pentru care dintele își pierde stabilitatea și devine mobil. Riscul de pierdere al unui dinte care se mișcă este mare. Trebuie să apelăm urgent la medicul stomatolog.

Dacă identificăm unul sau mai multe din aceste simptome ne vom adresa medicului stomatolog de urgență, care va efectua o curățare profundă a gingiilor și dinților și va administra medicația necesară pentru a controla infecția. În ultima instanță se poate apela la chirurgie pentru a îndepărta țesutul afectat care nu mai poate fi recuperat.

→ Citește și „Gingivectomia și gingivoplastia