fbpx

Stomatologie generală – gingivita, parodontoza

Paradontoza este o afecțiune inflamatorie a danturii care afectează gingia, ligamentul parodontal și osul alveolar. Afectarea structurilor care leagă dintele de gingie poate duce la pierderea acestuia. Salvarea dinților este posibilă prin diagnosticarea timpurie și tratamentul paradontozei în cabinetul stomatologic.

Debutul paradontozei este întotdeauna o simplă gingivită, ușor tratabilă dacă nu este ignorată. Gingia care sângerează la periajul cu peria moale, care doare, se înmoaie și devine roșie-violacee, este semn ale gingivitei. Dacă nu este tratată, gingivita avansează afectând țesuturile care leagă dintele de gingie.

Papilele interdentare inflamate se desprind treptat de pe dinți, gingia se retrage, este afectat osul alveolar și se formează pungi parodontale unde se acumulează tartru și bacterii. Finalul nedorit al acestor afecțiuni este pierderea dintelui.

Cauzele paradontozei

Principala cauză a paradontozei este placa dentară care se întărește sub gingie formând tartrul. Pentru îndepărtarea tartrului este necesar detartrajul profesional, periajul uzual acasă nefiind suficient. Placa dentară este de fapt o peliculă bacteriană și poate fi combătută printr-o igienă corespunzătoare. Schimbarea periuței de dinți la timp, o pastă de dinți de calitate, folosirea aței dentare și a apei de gură sunt mijloace de prevenție a gingivitei și deci, a paradontozei.

Paradontoza mai este favorizată de factori precum fumatul, cariile netratate, edentațiile, diabetul zaharat, anemia, hipovitaminoza C, unele afecțiuni ale sistemului imunitar.

Tratarea paradontozei

Tratamentul nechirurgical al paradontozei are ca scop încetinirea evoluției bolii și presupune detartrajul, netezirea radiculară (nivelarea suprafețelor rădăcinilor dinților), folosirea substanțelor antibiotice.

În paradontoza avansată se impun însă și proceduri chirurgicale cum ar fi operația cu lambou și grefa cu țesut moale, grefa de os, regenerarea asistată a țesutului prin aplicare de substanțe specifice, chiuretaj subgingival, gingivectomii.

Semnele apariției paradontozei

Pentru a evita instalarea paradontozei și avansarea acesteia până în stadiile care necesită tratament chirurgical, trebuie să acordăm atenție semnelor de alarmare cum ar fi:

 • durere sau tensiune gingivală la masticație;
 • culoarea roșie-vineție a gingiilor, gingii moi și sensibile care sângerează la periaj;
 • retracția gingivală;
 • infecții ale gingiilor;
 • dinți mobili;
 • gust neplăcut în gură;
 • bruxismul (scrâșnitul din dinți);

La observarea acestor semne este necesar să ne prezentăm la medicul stomatolog pentru a lua măsurile necesare stopării inflamării gingiei, combaterii tartrului și alte măsuri necesare pentru protecția gingiilor. În profilaxia parodontozei, alături de periajul corect un rol important îl are controlul stomatologic regulat, la trei-patru luni, detartrajul și fluorizarea.

Reguli de igienă orală

Iată câteva reguli și recomandări care merită reamintite când vine vorba de periaj corect și eficient:

 • periajul dinților se face de două ori pe zi, preferabil și după gustări;
 • folosirea aței dentare zilnic;
 • utilizarea unei ape de gură antibacteriană;
 • periuța de dinți aleasă trebuie să fie moale ca să nu irite gingiile;
 • înlocuirea periuței de dinți se face la cel mult trei-patru luni;
 • o periuță de dinți electrică și dușul bucal sunt alternative mai eficiente pentru îndepărtarea tartrului și masajul giingiilor.
ÎNCHIDE smile-care-logo CONTACT PROGRAMEAZĂ-TE TELEMEDICINĂ +40 747 151 516