O simplă problemă stomatologică poate afecta psihicul unei persoane. Greu de crezut. Și totuși, se întâmplă mult mai des decât ne-am putea imagina. Dacă suntem atenți în jurul nostru, observăm persoane care din cauza problemelor dentare evită să zâmbească.

Și chiar dacă ticul mascării zâmbetului cu mâna nu pare grav, ci mai degrabă pare a fi o simplă cochetărie sau o modalitate de a evita periclitarea propriei imagini, adevărul este că estetica dentară are un impact important asupra stării de bine psiho-sociale a individului.

stomatologie Bucuresti
Noi vă redăm zâmbetul și încrederea de sine… Oferim servicii medicale complete de reconstructie dentară

 

Mai mult, o problemă dentară precum lipsa unui dinte poate duce la deteriorarea articulatiei temporo-mandibulare, deformarea masticației, a vorbirii și chiar a fizonomiei.

Noi însă nu vom vorbi acum despre acestea. În schimb, vom urmări ce se întâmplă din punct de vedere psihologic cu o persoană care își inhibă voluntar zâmbetul și încearcă necontenit să își ascundă dantura.

Cine are probleme stomatologice poate conștientiza faptul că întreagă sa imagine este afectată de o dantură inestetică. Nu toate persoanele conștientizează însă și impactul psihologic al problemelor dentare asupra sa, ca individ. Cu timpul, comportamentul se schimbă și persoana va încerca să-și ascundă nu numai gura, dar și să se ascundă pe sine în întregime. Apare un sentiment de jenă, inadecvare, disconfort social și complexe de inferioritate.

Toate acestea se pot agrava conducând la lipsă de încredere în sine, lipsă de respect de sine și retragere din societate. În cazurile grave, toate aceste simptome pot evolua negativ către depresie, dacă nu se iau la timp măsurile necesare.

Implantul dentar; una dintre soluții

Implanturile, coroanele și fațetele sunt soluții la care puteți apela aproape la orice cabinet stomatologic. Astăzi, știința și tehnica dentară ne permit să pretindem proteze eficiente, funcționale și estetice în același timp. Ne putem gândi că re redobândim capacitatea de a mesteca, de a vorbi corect și, nu în cele din urmă, strălucirea și bucuria unui zâmbet sănătos și frumos.

creatorul implantologiei
Per-Ingvar Branemark – fondatorul implantologiei moderne

Reabilitarea danturii cu ajutorul implanturilor, de exemplu, va avea impact imens în reabilitarea imaginii, încrederii și stării psihice. Din acest punct de vedere, lumea stomatologiei datorează mult lui P.I. Branemark considerat pe bună dreptate fondatorul implantologiei moderne.

Branemark a descoperit caracteristici deosebite ale titaniului, caracteristici care favorizează o bună fixare a implantului în os, provocând un proces natural esențial pentru rezistența implantului denumit osteointegrare.

Urmare acestor descoperiri, Branemark a introdus în anul 1965 implantul dentar tip șurub fabricat din titaniu. Rezultatele obținute au fost făcute publice sub forma unor studii și printre ele se numără îmbunătățirea stării psihice pentru aproape 90% din pacienții care au beneficiat de implant.

Cosmetica dentară și celebritatea

Un alt rezultat al cosmeticii dentare este acela că redă pacientul societății, eliberându-l de complexe și crescându-i încrederea în sine. Mai mult decât atât, o dantură impecabilă ajută la propulsarea persoanei în societate, prin îmbunătățirea categorică adusă imaginii acesteia, dovadă fiind multe dintre vedetele care apelează la astfel de servicii pentru a avea mai mult succes.