Laserul este considerat tehnologie de ultimă oră în stomatologie, utilizându-se cu succes în proceduri specifice precum gingivectomii, frenectomii și tratamentul aftelor bucale. Laserul sterilizează și nu cauzează sângerare sau cicatrici.

Această metodă are caracteristici care îmbunătățesc reacțiile organismului la traumatism este adesea preferat bisturiului. Una din procedurile stomatologie pentru efectuarea căreia este efectuat laserul este gingivoplastia. 

Vezi și Gingivectomia și gingivoplastia; cauze și tratamente

Zâmbetul gingival are soluția la parodontolog

Zâmbetul gingival apare la unele persoane, dar evident nu este cel mai dorit lucru din lume, pentru că este ceva teribil de inestetic. Știți gingiile acelea mult prea vizibile care micșorează vizual prea mult coroana dinților? Acela este un zâmbet gingival, iar medicii stomatologi au parte de tot felul de cereri de la clienții care își doresc să scape de el.

Gingiile care acoperă suprafața expusă privirii a dinților sunt o problemă de estetică și uneori și de sănătate, care însă are soluții la parodontolog. 

Procedura prin care se remodelează gingiile, dând o nouă formă liniei acestora, se numește gingivoplastie. Această operație se realizează de către medicul parodontolog. 

Parodontologul este cel care se ocupă de tratarea afecțiunilor paradonțiului, acele țesuturi și structuri care asigură fixarea dintelui pe maxilar și care include gingiile. Bolile gingivale sunt dintre cele mai răspândite afecțiuni ale cavității bucale afectând aproape 70% din populația globului, astfel încât o vizită pentru controlul periodic la parodontolog este întotdeauna o idee bună pentru prevenție. 

Gingivoplastie cu laserul

Procedura de gingivoplastie este indicată atât pentru remedierea zâmbetului gingival, cât și în cazurile de gingivită și parodontită, pentru îndepărtarea pungilor parodontale sau în cazul cariilor situate subgingival, când trebuie eliberat accesul la acestea pentru monitorizare și tratament. 

Specialiștii nu au stat prea mult pe gânduri și au creat instrumentele specifice necesare pentru a sculpta gingiile în siguranță și cu riscuri cât mai mici. Bisturiul a fost astfel înlocuit de tehnologii noi, iar cea mai modernă modalitate de remodelare gingivală utilizează o unitate cu laser. Este un instrument inovator, care are proprietatea de a steriliza și cauteriza instant și nu necesită anestezie decât în doze foarte mici dacă este cazul.    

Avataje

Am putea spune că gingivoplastia cu ajutorul laserului este mai puțin traumatizantă, mai ușor de suportat și mai confortabilă pentru pacient decât intervenția cu bisturiul, de exemplu. 

Pe lângă faptul că nu necesită decât doze mici de anestezie locală, gingivoplastia cu ajutorul laserului este considerată o procedură simplă, rapidă și relativ nedureroasă, care are avantajul de a preveni semnificativ riscurile majore de tipul infecțiilor și sângerărilor.

De asemenea, nu este deloc de neglijat faptul că o persoană operată cu laser se poate întoarce la activitățile sale normale încă din aceeași zi, iar timpul de vindecare este redus.