Nu există o vârstă de la care să nu vă mai refaceți dantura, nu există un timp de la care să nu merite să mai mergeți la dentist. Există doar un timp limită peste care dacă treceți, după ce ați pierdut un dinte și nu ați făcut implant în locul lui, totul va deveni mai scump. Adică veți avea costuri cu atât mai mari cu cât întârziați mai mult.

Iar partea cu costurile poate n-ar fi o problemă, în comparație cu dificultatea de a reda toate funcțiile danturii. După cum, sperăm, veți înțelege în continuare.

→ Citiți mai multe: Implant dentar; descriere și utilitate

Ortoimplantul, scop și funcționalitate

Este absolut lipsit de importanță de ce nu ați mers la dentist când ați pierdut dintele. Pentru dantura dvs nu contează dacă ați avut o jenă financiară, dacă sunteți delăsător sau doar incult în ceea ce privește igiena dentară. Singurul lucru important este acela că spațiul gol rămas după extracție devine mai mic. Dinții alăturați își schimbă poziția, se înclină, ceea ce este firesc.

Tendința dinților este aceea de a-și căuta un punct de spriji. Desigur că nu este un proces care se desfășoară cu viteza măsurabilă. Însă, schimbarea are loc, cu siguranță. Pe cale de similaritate, dinții de deasupra locului edentat au tendința de a ieși din alveolă.

Medicul stomatolog va fi pus în situația de a opera cu un spațiu rămas liber care și-a modificat geometria. Ce este de făcut în această situație!?

Aparatul ortodontic de corecție

Stomatologii apelează în această situație la aparate ortodontice. Altfel spus, la mici inovații din metal care au scopul de a realinia dinții care s-au deplasat. Dinții învecinați spațiului edentat și care s-au înclinat sunt repuși în poziția lor inițială. Cei de pe arcada opusă, care și-au manifestat tendința de a ieși din alveolă, sunt împinși înapoi la locul lor din osul arcadei dentare.

Ortoimplantul este de fapt un fel de ancoră ce se fixează cu ajutorul unui șurub în osul maxilarului. Acest mecanism mai este numit și miniimplant, dar a nu se confunda cu implantul dentar propriu-zis. Pe scurt, ortoimplantul realizează o presiune laterală asupra dintelui pentru a-l apleca în direcția dorită. Sau dimpotrivă, este folosit ca o ancorăpentru a trage dintele înapoi în alveolă.

După ce s-a realizat tratamentul ortodontic, ortoimplantul nu va mai fi necesar și va fi îndepărtat. Trebuie să menționăm că respectivul mecanism nu este dificil de inserat, se face sub anestezie locală. După dispariția efectului anestezic el nu va fi simțit de către pacient.

Nici desfacerea ortoimplantului nu ridică probleme, pur și simplu se deșurubează micile șuruburi de fixare.

Riscurile spațiiilor edentate

Se poate pune problema: dacă dinții s-au înclinat și se oprește mișcarea lor, ce sens mai au ortoimplanturile? Păi, scopul este limpede dacă ne închipuim că între dintele cu implant și cel sănătos, dar înclinat, se formează o cavitate de o formă oarecum piramidală. Acolo se vor depozita resturi alimentare care nu vor putea fi curățate.

Riscul spațiilor dintre dinții înclinați și dintele cu implant este ridicat dacă ne referim la infecții. O infecție a întregului nostru organism poate proveni foarte bine dintr-un astfel de mic depozit de resturi.

Astal; unul dintre cei mai buni producători de implanturi dentare