După cum bine știm, există multe persoane care suferă, în mod real, de odontofobie. Odontofobia, prin definiție, reprezintă teama resimțită în apropierea programării la medicul stomatolog sau în cabinetul acestuia. Stările pot cuprinde transpirație excesivă, frisoane sau chiar atacuri de panică.
→ Tratamente și urgențe fără frică la Smile Care București
Din nefericire, această fobie îi determină pe oameni să evite stomatologul o perioadă îndelungată, timp în care cariile și alte afecțiuni pot apărea. Întârzierea tratamentului duce la agravarea situației și la prelungirea procesului stomatologic. Ca atare, pacientul va avea de suferit și mai mult în urma amânării vizitei.
Sfaturi pentru alungarea spaimei
Dacă aveți cunoștințe care suferă de odontofobie sau chiar dumneavoastră sunteți odontofob, vă recomandăm să citiți cu atenție. Sunt sfaturi referitoare la felul în care trebuie să vă pregătiți, eliminând sentimentul de teamă.
- Ascultați muzică. Puneți-vă căștile personale în timpul procedurii, vă puteți elibera mintea de stresul referitor la tratamentul aplicat. Atenția dumneavoastră va fi acaparată de versurile melodiei în defavoarea a ceea ce se face. De asemenea, timpul va trece mult mai repede astfel. Deci, pregătiți playlistul.
- Gândiți pozitiv. Este foarte important să aveți o atitudine zen. Încercați să vă autoimpuneți o stare de bine și de liniște. Înainte de vizita la dentist este indicat să vă eliberați de problemele cotidiene, să alocați timp propriei persoane și, de asemenea, să vă încurajați constant. În cazul în care preferați susținerea altor persoane, asigurați-vă că le alegeți pe cele potrivite. Influența apropiaților cântărește foarte mult în procesul de eliminare a fricii.
- Relaxați-vă și corpul, nu doar mintea. Este indicat să optați pentru programarea la medicul dentist la o oră la care vă simțiți odihniți, de preferat în prima parte a zilei. Somnul este foarte important pentru a trece mai ușor peste teamă. O altă modalitate de a vă relaxa corpul este masajul. Înainte de programare puteți apela la un masaj de relaxare. Acesta este benefic atât pentru mușchi, cât și pentru minte.
- Comunicați cu medicul dentist. Empatia este o metodă clasică de detensionare. Explicați-i acestuia faptul că suferiți de odontofobie și descrieți-i stările prin care treceți. Acesta vă va ajuta să treceți cu ușurință peste traumă.
Am introdus tratamentul de inhalosedare la copii si adulti.
Urmați pașii de mai sus, iar fobia dumneavoastră se va ameliora cu siguranță. Este necesar un minim de efort pe care îl putem face cu toții. Astfel, experiența la medicul dentist va fi una mai plăcută și mai productivă. De asemenea, nu trebuie să suferiți de odontofobie pentru a urma sfaturile. Chiar și simplul fior dat de ideea de dentist poate fi combătut cu ajutorul propunerilor anterioare.