Există numeroase afecțiuni dentare care, deși par greu de soluționat, necesită doar un tratament ortodontic. Tipurile de ocluzii sunt principalele afecțiuni care se tratează prin metoda aparatelor dentare fixe. „Ocluzia” este termenul utilizat pentru a descrie mușcătura unui om. În parametri normali, aceasta trebuie să respecte o serie de criterii. Orice încălcare a acestora definește o malocluzie. 

Smile Care vă oferă tratamente de ortodontie

Pe înțeles, principalele malocluzii sunt: ocluzia inversă care se produce atunci când, în momentul apropierii dinților, arcada inferioară o acoperă pe cea superioară și nu invers, ocluzia încrucișată, atunci când pacientul se confruntă simultan cu mușcătura inversă și cu cea adânca sau supraacoperirea, dar și ocluzia deschisă. Bineînțeles, acestea nu sunt toate tipurile de malocluzii, însă reprezintă principalele anomalii care necesită rezolvare imediată. Acestea nu au doar aspect inestetic, ci produc numeroase dificultăți pacientului. 

Particularizând subiectul, vom vorbi despre ocluzia deschisă. Aceasta reprezintă o anomalie dento-maxilară care se definește prin faptul că între dinții situați pe arcada superioară și cei aflați pe arcada interioară rămâne un spațiu liber atunci când pacientul dorește să închidă gura. 

Tipuri de ocluzii deschise

Ocluzia deschisă cunoaște două forme de manifestare, respectiv: ocluzia deschisă dismetabolică, aceasta fiind situația severă și ocluzia deschisă prin interpozite. În situația acestor afecțiuni, nu timpul este cel care determină gravitatea situației, ci factorii genetici. Cu alte cuvinte, ocluzia nu va deveni severă dacă nu este tratată la timp, ci doar îngreunează procesul tratamentului. Dobândirea ocluziei severe, dar și a celei prin interpozite, se realizează doar pe cale genetică. 

Semnele faciale ale mușcăturii deschise sunt:

  • Atunci când pacientul închide gura, fanta labială rămâne întredeschisă, dinții nu sunt la vedere, iar persoana respectivă trebuie să depună efort pentru a-și apropia buzele;
  • Zona inferioară a feței este mai proeminentă;
  • Profilul facial este accentuat convex 

Semnele orale ale ocluziei deshise dismetabolice sunt următoarele:

  • Modificarea structurii, formei și volumului dinților;
  • Arcada superioară este îngustată, iar cea inferioară capătă, de cele mai multe ori, forma unui trapez;
  • În unele cazuri, contactul dintre dinți se realizează doar pe ultimii molari. 

În ceea ce privește semnele orale ale ocluziei inverse cu interpozite, vorbim despre:

  • Nu există modificări ale compoziției și aspectului dinților;
  • Spațiul vertical se manifestă la un număr redus de dinți; 
  • Spațiul vertical este redus în înălțime. 

Tulburări cauzate de ocluzia deschisă

Această malocluzie necesită un tratament imediat, deoarece include numeroase disfuncții ale organismului. Pe lângă tulburările fiziologice, afecțiunea poate manifesta inconveniente masticatorii complexe. În unele cazuri, eficiența procesului de mestecare poate fi redusă până la 70% sau chiar 80%. Consecința imediată a fenomenului este reprezentată de tulburările digestive, cât și de disfuncții sle articulației temporo-mandibulare. 

Pentru a soluționa afecțiunea ocluziei inverse, tratamentul ortodontic este cel mai eficient. Cu cât problema este abordată mai repede, cu atât rezultatele vor fi mai satisfăcătoare și mai rapide.

Smile Care Bucuresti folosește (și) produse de la Henry Schein