Un indicator al sănătății danturii dvs ar putea fi dotările de igienă din baia dvs. Odată cu înaintarea în vârstă, fiind conștienți de cât de mult contează igiena dinților dvs., ar fi o idee excelentă să verificați inventarul din baia dvs. Faceți o mică analiză a dotărilor pe care le folosiți pentru igiena dentară de zi cu zi.
→ Estetică dentară la Smile Care
Ați putea încerca să dați un prognostic danturii dumneavoastră, după cât de bine obișnuiți să vă curățați spațiile interdentare. Ca să răspundeți unei astfel de întrebări nu aveți altceva de făcut decât să vă uitați la ce tipuri de instrumente de igienă dentară folosiți zilnic.
Dacă în baia dumneavoastră se găsește doar obișnuitul duo – periuța și pasta de dinți – trebuie să știți că acesta ar putea să nu fie suficient. Verificați dacă nu aveți cumva și alte instrumente care să vă ajute, cum ar fi ața dentară, dușul bucal, apa de gură sau periuțele interdentare.
Resturile de mâncare rămase între dinți fermentează, favorizând înmulțirea bacteriilor și formarea plăcii bacteriene, iar acolo unde apare placa bacteriană, în timp se vor forma cariile. Dantura nu este o suprafață plană, iar periuța nu poate pătrunde în spațiile strâmte dintre dinți.
Pentru curățarea spațiilor dintre dinți, precum și a fețelor îndepărtate ale ultimilor molari, au apărut periuțele interdentare. Rolul acestora este de a curăța terenul înainte de efectuarea periajului clasic, pregătind zona, astfel încât acesta să aibă o eficiență mărită.
→ Periuțe interdentare de lux, sau cum să ne menținem igiena orală
Așa cum orice medic stomatolog vă poate explica, folosirea aței dentare și a periuțelor de dinți interdentare nu înlocuiesc periajul clasic, ci doar îl completează. Dacă folosiți periuțele de dinți interdentare aveți șanse mai mari să vă păstrați un timp mai îndelungat sănătatea dentară.
Utilitatea periuțelor de dinți interdentare
Periuțele de dinți interdentare sunt special concepute pentru igienizarea spațiilor dintre dinți, a celor largi, deschise, cu forme mai puțin regulate, cu concavități.
Avantajul acestora este acela că forma și modul în care sunt concepute, sunt perfecte pentru a fi folosite de către persoanele care poartă aparate ortodontice fixe, implanturi sau proteze fixe (punte dentară), precum și de persoanele cu parodontopatii.
Acest tip de periuță este ideal pentru o igienizare corectă a spațiilor sensibile, înguste și greu accesibile. Respectiv pentru pungile dentare, spațiile dintre gingie și puntea dentară, spațiile din jurul bracket-urilor și spațiile din jurul implanturilor.
Cum alegem periuța de dinți
Periuțele interdentare se găsesc în diferite mărimi, pot avea axul drept sau îndoit pentru o mânuire mai facilă și pot avea forme diferite: con, cilindru, triunghi sau tufă. În general, pentru alegerea periuței potrivite este util să vă consultați cu medicul dumneavoastră stomatolog.
Nu este indicat să încercăm să forțăm o periuță de dinți de dimensiuni prea mari într-un spațiu prea îngust pentru că riscăm să cauzăm leziuni gingivale. În același timp, o periuță prea mică este ineficientă. De aceea, uneori vi se vor recomanda două periuțe, cu dimensiuni diferite, potrivite pentru a fi utilizate în spații diferite.