Chiar dacă avem o igienă dentară corespunzătoare și ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, totuși facem carii. Nu înțelegem de ce. Un răspuns putem obține observând cu atenție modul în care facem periajul dinților și felul în care dinții se învecinează unul cu altul. Vom observa astfel că o bună parte din suprafața dintelui pur și simplu nu este accesibilă unei periuțe de dinți obișnuite din cauza spațiului prea redus dintre el și dintele învecinat. Spațiile înguste dintre dinți sunt greu accesibile la un periaj normal și acesta este exact locul unde se acumulează bacteriile care favorizează formarea plăcii bacteriene și apariția cariilor.

Așa a apărut necesitatea unor noi produse de igienă dentară, care să pătrundă cu ușurință în spațiile interdentare. Levi Spear Parmly a introdus printre pacienții săi obiceiul de a curăța spațiile interdentare cu un fir de mătase subțire, iar următorul pas spre produsele existente astăzi pe piață a fost patentarea aței dentare de către firma Johnson & Johnson care apoi s-a diversificat. Firul unic de mătase s-a transformat în fir de nylon, acesta fiind tratat cu ceară. Așa a apărut ața dentară cerată, ca mai apoi să apară banda dentară. 

Astăzi putem alege între mai multe tipuri de ață dentară: din politetrafluoretilenă sau nylon, sub formă de monofilament, din mai multe fire sau bandă, cerată sau necerată, cu arome sau fără. 

Cele mai noi instrumente atasează ața dentară unor mânere. Avem astfel la dispoziție ața dentară mai ușor de mânuit datorită mânerului de plastic. Să nu uităm nici ața dentară cu scobitoare.

În funcție de substanțele cu care este impregnată putem găsi de exemplu ața dentară cu cărbune activ cu efect de albire.

Ca și periuțele de dinți, ața dentară poate fi mai delicată sau mai dură, adică soft sau hard, ba chiar putem găsi ață care conține antiseptice sau fluor.  

Instrucțiuni de utilizare a aței dentare

  • Alegeți o bucată de ață dentară cu o lungime confortabilă (aprox. 45 cm) care să vă ajungă pentru o curățare completă;
  • Înfășurați capetele în jurul degetelor mijlocii, astfel încât între degete să rămână aprox.2 cm.;
  • Ața se introduce între dinți, în spațiul interdentar ce urmează a fi curățat;
  • Folosiți degetul mare și arătătorul pentru a mișca firul, se curbează firul în forma de C și se lustruiesc suprafețele dinților cu mișcări verticale;
  • Clătește gura cu apă;
  • Pentru următorul spațiu interdentar se folosește o nouă porțiune curată a aței.

Beneficile aței dentare

Ața dentară poate ajunge cu ușurință în locurile unde periuței de dinți îi este imposibil să ajungă, în spațiile interdentare și dinții din fundul gurii. Ața dentară va reuși astfel să igienizeze inclusiv suprafețele proximale ale dinților înghesuți sau cu puncte de contact ferme și fețele cele mai îndepărtate ale ultimilor molari.

Pentru a fi eficientă, se recomandă utilizarea zilnică a aței dentare, de preferat seara înainte de periajul dinților.