Mirosul neplăcut al gurii (halitoza, în termeni medicali) este extrem de deranjant, poate deveni o problemă în contactele sociale de zi cu zi și chiar una psihologică. Așa că toți vrem să știm cum putem scăpa de această problemă înainte să fim puși în situații neplăcute. Mirosul neplăcut al gurii este una din primele manifestări care ne deranjează când apar probleme de sănătate ale cavității bucale.
Apariția mirosului acesta respingător este un bun motiv să ne îndreptăm spre un control la un cabinet de stomatologie. Ca să scăpăm de miros, în primul rând trebuie să știm cauzele. Pentru fiecare cauză există însă și o soluție corespunzătoare, iar în cele ce urmează o să trecem în revistă câteva soluții la îndemâna oricui.
Igiena corespunzătoare
O gură care miroase este de multe ori o gură neigienizată corespunzător. Fermentarea resturilor de mâncare rămase prea mult timp în cavitatea bucală este cauza acumulării bacteriilor. În urma procesului de înmulțire excesivă a bacteriilor anaerobe, în cavitatea bucală se formează compuși volatili cu sulf, care dau acel miros caracteristic și neplăcut al unei guri cu probleme.
Řezolvarea este simplă și eficientă și constă în respectarea regulilor de igienă zilnică. Luați în serios folosirea aței dentare și un periaj efectuat corect de două ori pe zi. Nu uitați să igienizați și protezele, în cazul în care aveți!
Hidratarea
Toți știm că apa este utilă organismului însă mai puțini că apa ne poate ajuta să scăpăm de mirosul neplăcut. Diminuarea secreției salivare poate afecta PH-ul din cavitatea bucală. Mucoasa se deshidratează, ceea ce are ca rezultat acumularea celulelor moarte și intensificarea mirosului gurii.
O hidratare corespunzătoare este prima soluție pentru această cauză a mirosului neplăcut din gură. Dumneavoastră câtă apă beți zilnic?
Controlul stomatologic periodic
Există anumite afecțiuni care cauzează această afecțiune (halitoza): cariile, parodontozele, gingivitele, toate se manifesta printr-un miros neplăcut. Veți diminua mult riscul unor astfel de afecțiuni dacă veți respecta recomandarea unui control stomatologic anual. Veți identifica și trata astfel din timp orice posibilă problemă.
Alimentația sănătoasă
Unele alimente, precum dulciurile și băuturile care conțin zahăr, lactatele și carnea stimulează dezvoltarea florei bacteriene contribuind la formarea mirosurilor neplăcute. Usturoiul și ceapa sunt cunoscute pentru mirosul pregnant pe care îl conferă aerului expirat.
Multă lume se ferește de cei care miros a ceapă. O alimentație echilibrată, reglajul ponderii alimentelor care fermentează și a celor care emană mirosuri specifice te pot ajuta să controlezi halena.
Renunțarea la fumat și evitarea alcoolului
Fumatul și alcoolul nu numai că nu sunt sănătoase, dar în mod sigur dau un miros neplăcut respirației. Orice medic vă va sfătui să renunțați la astfel de obiceiuri. Nu numai că nu veți mai mirosi neplăcut, dar sănătatea dumneavoastră se va îmbunătăți.
Tratarea afecțiunilor medicale
Unele afecțiuni medicale cum sunt cetoacidoza diabetică, insuficiența hepatică și insuficiența renală cauzează un miros neplăcut al gurii, iar cea mai bună soluție este însăși tratarea afecțiunilor la un medic specialist.
Și, de asemenea, anumite medicamente antihistaminice, antihipertensive, antibiotice pot produce halena prin uscarea mucoasei bucale. Verificați cu medicul specialist în ce măsură se poate schimba tratamentul și încercați să vă hidratați suplimentar.