Poate fi un implant dentar respins de către organism? Este o chestiune de competență medicală sau ține strict de fiziologia mea? Și dacă eu, ca persoană, nu suport implantul, cum aș putea să-mi dau seama de asta!?

Întrebări firești, pe care fiecare dintre noi și le pune atunci când trebuie să ia o decizie în legătură cu un astfel de subiect. Cele mai sigure răspunsuri sunt date de statistici. Cu alte cuvinte, dacă acceptați ideea că în această lume totul este relativ, atunci veți putea ști sau accepta un adevăr. Acela al cifrelor.

Implant dentar într-o singură zi? Află detalii…

Refuzul implantului văzut prin cifre

Un studiu publicat în Centrul Național pentru Informații din Biotehnologie al SUA, secțiunea de medicină, și care se referă la factorii de succes ai implantului dentar ne furnizează date care ne permit să demontăm idei preconcepute. Astfel, analizând datele care rezultă din cercetarea a 5200 de implanturi pe o perioadă de zece ani, cea mai mare rată de eșec a implantului a fost constatată la persoanele cu vârste ce trec de 60 de ani. Astfel, această categorie de persoane a oferit un procent de 4.4%.

Cu alte cuvinte, dacă aveți peste 60 de ani și nu suferiți de infecții cronice, de dezechilibre hormonale majore, dependență de droguri sau alcool, ca să cităm cele mai importante cauze de eșec, aveți mai puțin de o șansă din 20 ca organismul dvs să respingă implantul. Ce înseamnă asta!? Că ideile preconcepute despre vârstă, precum că este inutil să faceți un implant dentar la peste 60 de ani sunt absolut nefondate.

Apoi, din același studiu mai rezultă un alt factor important. Este vorba de mărimea implantului. Autorii studiului citat, au ajuns la concluzia că implanturile ce depășesc lungimea de de 11.5 mm și au un diametru mai mic de 3.75 mm au cele mai multe șanse de eșec. Respectiv 5.7%.

Și pe al treilea loc ar fi poziția acestuia. Dacă implantul se realizează în zona posterioară a mandibulei, atunci rata dvs de ghinion se poziționează în jurul cifrei de 3%.

Cifrele de mai sus, obținute din date statistice și realizate în condiții științifice în SUA, vin să demonstreze viabilitatea implantului ca metodă protetică.

Cum știm că implantul nostru va ceda

Deci, exceptând situațiile de absolut neprofesionalism a celor care vă montează un implant sau cele ce derivă din calitatea proastă a materialului implantat, șansele ca implantul să fie respins de organism sunt extrem de mici. Un procent rezonabil ar fi acela de 1-2%.

Refuzul implantului este generat de o singură cauză majoră. Alergia la titan, adică la materialul din care este construit implantul propriu-zis. Acest tip de alergie este extrem de rar întâlnită, mai puțin de 2% din populație ar putea să îl dezvolte în anumite condiții.

Cum ne dăm seama că suntem alergici la titan? De regulă, simptomele sunt aceleași la toți pacienții. Apar dureri și umflături în jurul implantului. Gingiile sunt inflamate și aveți mari probleme cu vindecarea rănilor. În plus, veți dezvolta un sindrom de oboseală cronică.

Dacă credeți că vă încadrați în acel procent infim de posibili ghinioniști, atunci da, implantul va eșua. Altfel, în condiții normale, implantul dentar este cea mai sigură și mai uzuală metodă protetică.