Anomaliile dentare sunt, din nefericire, din ce în ce mai des întâlnite în rândul copiilor. Încă de la o vârstă fragedă, când abia cresc dinții permanenți, copiii pot prezenta semnele unor anomalii dentare. Fie că este vorba despre poziția dinților sau a mușcăturii, trebuie să consultăm medicul stomatolog. 
Stomatologie pentru copii la clinica Smile Care

De ce se poartă aparatul dentar

Chiar dacă multe persoane ar putea crede că este vorba doar despre o pretenție estetică foarte costisitoare, aparatul dentar îndeplinește mult mai multe scopuri, nu doar pe cele legate de aspectul danturii. Este important ca dantura copilului să fie corect poziționată, iar mușcătura să fie realizată corect pentru a preveni problemele grave precum pierderea dinților, distrugerea acestora, dezvoltarea unor probleme fonetice, digestive și multe altele. 

După cum bine știm, există două mari categorii de aparate ortodontice, anume fixe și mobile. Acestea din urmă pot fi recomandate de către medic pentru corectarea mușcăturii, pentru îndreptarea dinților poziționați greșit, dar și pentru a menține dantura în poziția dorită după finalizarea tratamentului cu aparat dentar fix. 

Aparatul dentar mobil implică mai multă responsabilitate din partea copiilor. Aceștia au posibilitatea de a decide dacă poartă sau nu aparatul. Uneori intră în conflict cu recomandările medicului stomatolog.

stomatologie pentru copii
La Smile Care copiii sunt preocuparea noastră…

Rolul părinților în atitudinea copiilor

Este nevoie și de ajutorul părinților pentru a reuși să ajungem la rezultatul dorit. Este necesar ca aceștia să explice copilului cât de important este ca aparatul dentar să fie purtat cu simț de răspundere și să fie tratat cu responsabilitate. Copiii tind să poarte aparatul dentar mobil mai mult în interiorul casei, acolo unde sunt supravegheați de părinți, și mai puțin la școală. 

Știm cu toții că nu ne putem obliga copiii să facă lucruri pe care nu le doresc, astfel încât cea mai bună soluție pentru a-l determina pe copil să poarte aparatul dentar, este să îl facem să îl considere un accesoriu, nu un element stânjenitor. Astfel, stima de sine a copilului va crește, iar aparatul dentar va deveni, în timp, un element absolut normal. 

Pentru a putea contribui și mai mult la acest fenomen, toți părinții trebuie să le explice copiilor ce este acela un aparat dentar, de ce deranjează fonetica purtătorului, care este scopul lui și cât de important este acesta. În această categorie intră și părinții copiilor care nu poartă aparat dentar, deoarece prin informarea copiilor, purtătorii nu vor mai avea de suferit și nu le va mai fi rușine să poarte aparatul dentar. 

Așadar, este foarte important ca părinții să comunice cu copiii lor despre aparatele dentare. Acest element atât de important să nu mai reprezinte un motiv de rușine pentru copiii care îl poartă. În același timp, imprimarea convingerii că a renunțe la purtarea acestuia duce la întârzierea apariției rezultatelor.