De cele mai multe ori, văzând neregulile dinților noștri rămânem uimiți. Cariile sunt vizibile și inestetice. Ocluziile incorecte sunt de asemenea extrem de evidente. Alte inconveniente precum cele cauzate de bruxism, tartru, pete sau dinții galbeni sunt la fel de ușor de observat. Totuși, există o categorie de afecțiuni dentare mai greu de văzut dar care știu să se facă simțite.

Intervenții chirurgicale și tratamente de urgență

Din nefericire, aceste afecțiuni nevăzute pot fi și cele mai dureroase, chiar și cele mai periculoase. Aici putem vorbi despre cariile ascunse. Dacă ne-am face o radiografie dentară și am prezenta-o medicului stomatolog, uneori vom afla că în structura dintelui există ceva supărător și periculos la nivelul rădăcinii acestuia.

Necesitatea unei rezecții apicale

Pentru a elimina afecțiunea localizată la rădăcina dintelui este necesară rezecția apicală. Această procedură presupune extirparea vârfului rădăcinii și a țesutului osos înconjurător. Astfel, se previne extinderea afecțiunii și implicit pierderea dintelui.

Rădăcina este afectată de un chist, numit apex radicular. Acest granulom apare atunci când o infecție ajunge în os, iar osul și rădăcina se afectează reciproc. Urmările netratării la timp a acestei afecțiuni pot fi: distrugerea masei osoase înconjurătoare, afectarea celorlalți dinți și pierderea structurilor dentare.

Rezecția apicală se realizează atunci când medicul se află în imposibilitatea de a lucra pe canal. Această imposibilitate își are explicația în existența cazurilor canalelor atipice, respectiv a unor particularități anatomice care îngreunează sau chiar împiedică tratamentul pe canal.

Desfășurarea intervenției

În primul rând, medicul va anestezia pacientul. După care se va localiza zona problematică și se va realiza o incizie, mai exact un decupaj al gingiei. Ulterior se va elimina țesutul infectat. În anumite cazuri poate fi nevoie de o biopsie pentru a stabili în exactitate natura țesutului problematic.

De asemenea, se va elimina apexul radicular, adică extremitatea aflată la rădăcina dintelui. În urma finalizării procedurii se va închide incizia realizată anterior.

Pacientul va reveni peste șapte zile pentru a-i fi înlăturate capetele firelor resorbabile. Ulterior, pacientul va reveni după câteva luni pentru ca medicul stomatolog să poată analiza evoluția tratamentului aplicat.

Recuperarea

În urma acestei intervenții, pacientul poate să își reia activitățile zilnice. Medicul va recomanda un medicament antiinflamator. În cazul în care zona se umflă, gheața este cea mai bună soluție.

Pentru o recuperare rapidă este recomandat ca pacientul să nu fumeze în următoarele zile și să evite alimentele dulci, crocante sau greu de mestecat. Igiena reprezintă un alt factor important care ajută la o recuperare rapidă a zonei operate.