Durerile de dinți sunt printre cele mai mari nenorociri ale omului! Așa crede fiecare dintre noi când are această problemă. Nu discutăm acum despre cum să le evităm, cum să ne păstrăm dantura sănătoasă, despre bolile parodontale și afecțiunile dentare… Ce facem dacă ne doare? Asta este problema…

» Tratamente de urgență, intervenții chirurgicale

Rețineți că pentru fiecare tip de durere există un remediu. Căci fiecare are altă cauză. Ideea principală însă este aceea că va trebui să mergeți la un dentist. Acesta este singurul în măsură să ia decizia corectă.

Tratamente naturiste pentru durerile de dinți

Compresele cu ulei esențial de cuișoare, un produs care, în mod normal, se găsește la farmacii. Poate acum, în perioada pandemiei să fie ceva probleme, dar în general nu este ceva greu  de obținut. Puneți pe o compresă câteva picături și presați zona.

Este o modalitate de a calma durerile ce provine din antichitate. Se datorează eugenolului, compus ce se găsește în cuișoare. Proprietățile eugenolului sunt antimicrobiene, antiinflamatoare, antinevralgice și se folosesc cu succes în stomatologie. Eugenolul intră în compoziția pastelor pentru obturațiile temporare/definitve ale canalelor radiculare, tratamentelor de gangrenă, pulpa dentară…

Gargara cu apa salină poate calma zona iritată. Pentru aceasta puneți în 200 ml de apă două lingurițe cu sare și fiebeți apa. Apoi, după răcire, clătiți zona aproximativ 30 de secunde, apoi scuipați. Apa salină are efecte dezinfectante, reduce impuritățile care vă irită.

Ceai din frunze de mentă este o altă metodă „din bătrâni” folosită pentru calmarea durerilor de dinți. Se clătește gura după răcirea ceaiului.

Rețineți însă că metodele descrise mai sus oferă un grad relativ redus de calmare a durerilor. Cea mai bună soluție este să apelați la un cabinet stomatologic.

Metode medicamentoase pentru durerile de dinți

După cum probabil bănuiți, folosirea compușilor chimici este soluția agreată de majoritatea pacienților. Medicii stomatologi cei mai apreciați sunt cei care oferă și un management al durerii cât mai eficient. Apoi, trebuie spus, că în general dentiștii oferă antiinflamatoare nesteroidiane pentru durerile relativ ușoare. Care se pot procura fără a fi nevoie de o rețetă.

Pentru durerile mai severe, cele care rezultă în general în urma intervențiilor chirurgicale, se adoptă un tratament mai puternic. Pacienții se așteaptă în acest caz la așa numitele soluții opioide.

Studiile au arătat însă că o simplă discuție între medic și pacient, despre o eventuală soluție alternativă la opioide, oferă o reacție de aprobare din partea celui din urmă. Ideea că se prescrie o rețetă dar ea să fie solicitată doar în caz de nevoie s-a dovedit a fi una salvatoare.

Mai mult, în interiorul Societății Americane a medicilor Stomatologi există date care atestă că ibuprofenul, singur sau în combinație cu paracetamolul, administrate preoperator, reduc durerile în mod semnificativ.

O cantitate de 400 până la 800 mg de ibuprofen, administrată cu 30 de minute înainte de intervenție, este eficientă în ameliorarea durerii postoperatorii. (1989 Kackson și colaboratorii) Apoi, Moore și Hersch, au arătat că 325 mg de paracetamol combinate cu 200 mg de ibuprofen sunt cea mai bună variantă posibilă.

Concluzia ar fi că este de preferat ca medicul stomatolog să discute cu pacientul despre alternativele în combaterea durerii.