Activitatea în cabinetele stomatologice este suspendată, după cum bine știți, în urma ordonanței militare nr. 2. Acum, în toată lumea, nu doar pentru dentiștii din România, există un singur răspuns la întrebarea: ce să salvăm, dinții sau viața? Chiar dacă, pentru unele persoane aspectul este definitoriu.
Citeam pe site-ul BBC-ului un articol referitor la riscul de pierdere a dinților de către pacienți. Textul se referă în mod evident la criza provocată de pandemia coronavirusului. Acolo, se amintește despre disperarea unei cititoare căreia i-a căzut plomba. Și a înlocuit-o cu gumă de mestecat.
Poate părea o glumă, ceva comic, dar nu e! În această perioadă suntem supuși cu toții la cel mai grozav stres, poate doar cei mai în vârstă, care au prins ultimul război, foametea de după el, să mai aibă amintiri atât de pregnante. Iar aceasta cu pierderea dinților ar fi cea mai mică. Medicina dentară și estetica asociată, în tehnologia modernă, nici nu mai este ceva de speriat.
→ Implantul dentar se poate face și într-o zi. Află detalii…
Soluții de moment dar nu improvizații toxice
Revenind la plomba înlocuită cu gumă de mestecat, este o soluție provizorie foarte inteligentă, atâta doar că trebuie mereu înlocuită. Este de preferat decât să lăsați dintele expus acțiunilor chimice din alimente. Probabil că merită insistat pe importanța aplicării unor soluții corecte din punct de vedere medical și să nu recurgeți la improvizații pe care le patentați dvs.
Serviciile de urgență stomatologice din „vremurile normale” (adică de dinaintea coronavirusului) s-au confruntat cu cazuri în care pacienții recurgeau la tratamente ingenioase. La căderea de plombă se recurgea la lipirea ei înapoi cu adezivi de tip instant, genul „super clue”. Răspunsul organismului la degajarea vaporilor toxici, la fenomenul de osmoză dintre pulpa dentară și compoziția chimică a adezivului era mereu același. Pacienții auto-dentiști ajungeau invariabil la urgențe. Nu este o glumă, consultând arhiva veți descoperi o asemenea cazuistică.
Una peste alta: nu faceți improvizații! Dați un telefon și informați-vă direct de la medicul stomatolog. El este cel mai în măsură să vă dea un sfat.
Plombele cad pentru că le-a venit vremea
De ce cad plombele? În principiu pentru că trebuie să cadă. Presupunem că nu este vorba nici de o plombă provizorie și nici de una care a fost pusă de un dentist nepriceput, excludem aceste probabilități.
Se întâmplă însă ca o plombă „să sară” chiar dacă ați mânca o înghețată. Nu înseamnă că a fost un material prost sau stomatologul era stagiar. Acesta este adevărul, materialele se învechesc, dinții dvs nu mai sunt la fel, aderența nu mai este aceeași. Sau se face o carie nouă, sub sau în jurul plombei. În fine, nimic nu este veșnic.
Apoi, există diverse reclame cu materiae noi, cu tehnică și metode stomatologice care, chipurile, n-ar lăsa aer între dinte și materialul plombei. Aceasta fiind una din cauzele pentru care caria se poate regenera sau timpul provoacă desprinderea plombei.
Nu există asemenea tehnologii. Că lăsăm aer cât mai puțin între dinte și plombă este una, dar să-l elimini complet, încă nu s-a reușit. Deci, nu dați crezare acestor discuții, nu au un fundament real. Încercați să vă menajați cât mai mult, ne vedem după ce trece pandemia.