Știți imaginea hazlie a personajului Lloyd Christmas interpretat de Jim Carrey?  Toți am râs de dintele lui ciobit. Acesta era pe cât de inestetic, pe atât de potrivit cu personajul și, cu siguranță, pe scenă ne-a amuzat.

Dacă într-o comedie un dinte ciobit este sursă de amuzament, nu același lucru putem spune și în viața reală, unde Jim Carrey a considerat că este mai bine să-și repare dintele inestetic.

Cosmetică dentară în București la Smile Care

S-a aflat că Jim Carrey a reușit să își ciobească acel dinte într-o încăierare cu un coleg de clasă pe când era încă în școală. Deși Jim și-a reparat acel dinte ulterior, pentru filmările la Dumb and Dumber el a ales să ceară dentistului său să lase dintele în starea lui reală. A reușit astfel să accentueze partea amuzantă a personajului său, dându-i culoare și savoare.

Gluma, glumă, dar hai să vedem cum și-a reparat Jim Carry dintele ciobit. Profităm de ocazie să povestim astăzi despre procedura de cosmetică dentară care a salvat imaginea lui Jim Carry: bondingul dentar.

Ce este bondingul dentar

Bondingul este foarte utilizat în cazul dinților cu anomalii de formă sau culoare, pentru a acoperi spațiile dintre dinți, pentru a alungi dinții mai scurți decât ceilalți, pentru protejarea rădăcinilor expuse ca urmare a retragerii gingivale și pentru dinții ciobiți, rupți sau cariați. Acesta constă în aplicarea unui material special pe dinte, cu scopul de a remedia aspectul acestuia.

Ca să fim mai specifici, materialul folosit pentru reconstrucția dinților în cadrul procedurii de bonding este de fapt o rășină compozită cu caracteristici speciale, care aderă foarte bine la dinte. Aceasta se poate modela și este eficientă estetic, luând culoarea potrivită dintelui natural. După ce este aplicat pe dinte, materialul este modelat și polimerizat cu o lampă specială pentru întărire, apoi este finisat.

Tipuri de bonding

Este bine de menționat că dintele nu necesită întotdeauna o șlefuire anume înainte de bonding, însă se folosește acidul fosforic, pentru a crea mici retenții în smalțul dintelui, retenții care să favorizeze aderența materialului. Prelucrarea materialului este diferită după tipul de bonding și există două variante.

Ce este bondingul, în viziunea celor de la Colgate

Dacă bondingul direct necesită îndemânarea unui medic stomatolog priceput care să modeleze materialul corespunzător formei anatomice ideale a dintelui, bondingul indirect presupune utilizarea unui mulaj care va fi transmis tehnicianului dentar. Mulajul se poate lua numai după șlefuirea zonei și este necesar pentru a se putea adăuga ulterior o coroană sau o fațetă. Este exact procedura prin care a trecut Jim Carrey înainte de montarea coroanei.

Avantajele bondingului

Bondingul nu este o procedură dureroasă și nu necesită anestezie decât în cazuri speciale. Rapidă și eficientă, procedura nu este costisitoare și are rezultate estetice deosebite, deoarece medicul stomatolog poate folosi o cheie de culori pentru a obține culoarea cea mai potrivită pacientului.

În toate cazurile în care sunt necesare mici ajustări ale dinților, astuparea unor fisuri sau mici corecții de formă și lungime a acestora, întrebați medicul stomatolog dacă procedura de bonding dentar este potrivită pentru cazul dumneavoastră.