Vapingul, termenul care se folosește pentru a descrie fumatul electronic, ia treptat locul fumatului și devine din ce în ce mai popular. Deși s-a presupus inițial că vapingul este mai sănătos decât fumatul, unii pun la îndoială acest lucru și s-au născut o serie întreagă de controverse. Din păcate, cercetările privind efectele vapingului asupra sănătății nu țin pasul cu ritmul de creștere a popularității acestuia și multe întrebări importante nu au încă un răspuns. Printre acestea, ceea ce ne preocupă în mod special, sunt efectele vapingului asupra sănății orale.

Fumatul și dantura, certitudini

Sunt câteva lucruri foarte clare, deja verificate și recunoscute ca atare despre efectele fumatului asupra danturii, pe care trebuie să le subliniem.

Fumătorii sunt de patru ori mai predispuși la diverse probleme de sănătate orală decât nefumătorii.  Dinții lor au o sensibilitate și vulnerabilitate crescută, de aceea se cariază ușor și cad. Fumatul favorizează acumularea bacteriilor în cavitatea bucală și formarea tartrului, iar dinții se îngălbenesc și, în urma formării cariilor, se degradează până în punctul în care nu mai pot fi salvați și se pierd.

De asemenea, fumatul afectează gingiile și cauzează apariția parodontitei, o afecțiune care constă în inflamarea gingiilor, care este ireversibilă și duce la pierderea dinților.

Halitoza și uscăciunea gurii completează lista afecțiunilor orale cauzate de fumat, însă acestea nu sunt nici pe departe între cele mai grave. Cea mai gravă și de temut afecțiune provocată de fumat, rămâne cancerul oral.

Efectele vapingului, încă în studiu

Despre fumat se știe deja că este un factor de risc major pentru dantură, putem însă spune același lucru despre vaping?

Efectele vapingului sunt mai puțin cunoscute, însă nu putem trece cu vederea rezultatele studiilor de specialitate care sugerează că vapingul ar avea efecte negative asupra danturii.

Un studiu din 2018, evidențiază diferențe între fumători și nefumători în ceea ce privește fisurile și cavitățile dinților și concluzionează că expunerea dinților la vaporii emiși de țigările electrice favorizează înmulțirea bacteriilor, fapt care la rândul său conduce la formarea cariilor și la boli gingivale.

Studiul se numește „Cariogenic potential of sweet flavors in electronic-cigarette liquids”, este semnat de Shin Ae Kim, Samuel Smith, Carlos Beauchamp, Yang Song, Martin Chiang, Anthony Giuseppetti, Stanislav Frukhtbeyn, Ian Shaffer, Joshua Wilhide, Denis Routkevitch, John M. Ondov, și Jeffrey J. Kim și îl puteți găsi aici: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0203717 .

Un alt studiu din 2016, leagă folosirea țigărilor electronice de apariția bolilor periodontale, evidențiind răspunsul inflamatoriu al țesuturilor gingivale la substanțele din vaporii țigărilor electronice. Puteți citi studiul „ E-cigarettes and flavorings induce inflammatory and pro-senescence responses in oral epithelial cells and periodontal fibroblasts” semnat de Isaac K. Sundar, Fawad Javed, Georgios E. Romanos, și Irfan Rahman aici:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5363580/

Mai reținem că vaporii țigărilor electronice irită gura și gâtul, iar gingiile pot manifesta simptome precum sensibilitate, umflare și roșeață, lucru pus în evidență de un raport din 2014 – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3995250/.

Un raport din 2018 – https://www.nap.edu/read/24952/chapter/1, asupra studiilor efectuate pe celulele vii din gingii umane, dezvăluie faptul că aerosolii emanați de țigările electronice pot crește inflamațiile și pot dăuna ADN-ului ceea ce cauzeză pierderea celulelor.

Studiile viitoare nu au efecte în prezent

Pierderea celulelor, mai exact moartea acestora, cauzează o serie de afecțiuni grave precum: cariile dentare, respirația urât mirositoare, afecțiunile periodontale și pierderea de țesut osos și dentar. Persoanele interesate pot găsi detalii suplimentare în studiile și rapoartele citate mai sus.

Ca și concluzie, am vrea să sublinem doar că și vapingul are riscurile sale asupra sănătății dentare și sunt de urmărit cercetăriile viitoare în acest domeniu, care trebuie să aducă informații suplimentare și clarificări.

Ceea ce ar trebui însă să vă preocupe este ca nu cumva să vă pierdeți sănătatea înainte de a vi se confirma asta prin vreun studiu.