Igiena orală și relația cu dentistul, vizitele regulate la o clinică de stomatologie, toate acestea sunt un indicator al nivelului de trai. Mai mult, igiena orală este în relație directă cu gradul de educație al unei națiuni. Dacă vizita la un cabinet de stomatologie este o chestiune de rutină sau doar un eveniment ocazional, asta spune foarte multe, nu atât despre individul în sine cât despre arealul în care locuiește acesta!

Românii le au sau nu cu stomatologia? Dacă ne luăm după un studiu despre igiena orală publicat și comentat în urmă cu numai șapte ani, în România 80% din populație nu are prea multă treabă cu dentistul. Această majoritate are gura plină de carii și pare că nu vrea să schimbe foarte multe în acest sens. Cercetarea a fost făcută de entuziaștii de la Platforma pentru o sănătate orală mai bună în Europa.

Același studiu arată că 70% din europeni sunt mulțumiți de cum se prezintă dantura lor. Și, atenție, mai mult de jumătate din cetățenii UE au implanturi dentare. Aceasta spune foarte mult despre starea unei națiuni!

Un alt studiu este cel realizat și publicat de agenția Millward Brown din România la începutul lui 2019. De această dată, problematica stomatologică este abordată mai pragmatic, agenția în cauză fiind specializată îndeosebi pe marketing. Totuși, rezultatele sunt dezastruoase. Chiar dacă ele remarcă o îmbunătățire a viziunii românești asupra sănătății și igienei orale, datele furnizate de studiu arată un fel de derizoriu stomatologic. Adică 40% dintre români nu au fost niciodată la un dentist!

stomatologie pentru copii
Stomatologie pentru copii la Clinica Smile Care din Bucuresti

Aspectul pozitiv al studiului este însă acela că, la modul general, accesul la serviciile stomatologice a crescut în ultimii ani. Situația este pusă însă pe creșterea nivelului de educație și pe dezvoltarea clinicilor de stomatologie din sectorul privat. Șase din 10 români au beneficiat de serviciile unui dentist în cursul anului trecut. Este mult? Este puțin? Depinde la ce ne raportăm. Comparativ cu Europa… suntem la pământ!

Japonezii au dantura cea mai sănătoasă

Un medic stomatolog din Lansing (Michigan, SUA) care lucrează în clinica Derksen Dentistry a publicat însă pe blogul „Who needs Oxigen” un articol care arată însă oarecum o altfel de situație. Adică, respectivul dentist aprecia care sunt cele mai bune cinci țări din lume la iginea orală, mă rog, cele mai avansate în acest sens. Cu mijloacele de informație pe care le are la dispoziție, el a putut să facă și un top negativ, adică acele cinci țări care stau catastrofal la sănătatea dentară.

periuta de dinti
Simbolul igienei orale: periuta de dinti!

Cele mai bune cinci țări sunt în ordine: Japonia, SUA, Coreea de Sud, Canada și Danemarca. Ce reamarcăm aici, în acest clasament sui-generis? Păi e vorba de țări cu nivel de trai foarte ridicat. Țări care domină topul mondial la turism, de exemplu, căci oriunde te-ai duce dai de turiști japonezi sau sud-coreeni, pe care lumea îi confundă cu chinezii. (Aici chinezii nu sunt cei mai tari, populația lor este de foarte multe ori într-o situație precară, așadar nu prea au ei chef de vizitat Veneția …)

Știați, de exemplu. că în Japonia sunt peste 200.000 de medici specializați în igiena orală? Nu stomatologi, ci igieniști! Este remarcabil.

Țările care stau cel mai prost la igiena dentară sunt acelea care au o situație economică proastă, au o suprafață mare ceea ce îngreunează accesul la serviciile medicale, au probleme cu apa sau, pur și simplu, sănătatea populației nu este o prioritate pentru guvernele lor.

Etiopia, Australia, Filipine, Rusia și Brazilia sunt țări care au fiecare cel puțin unul din factorii defavorizanți amintiți mai sus.

lipsa serviciilor medicale de igiena orala in Etiopia
femeie din Etiopia care nu a fost niciodata la o clinica de stomatologie

Autoevaluarea și educația

Se pune problema: la ce să ne raportăm din punct de vedere al sănătății dentare? La Etiopia sau la Danemarca, aceasta din urmă fiind totuși mai aproape!? Desigur, mai întâi ar trebui să facem o autoevaluare cât mai corectă. Dacă avem viziuni ca acelea exprimate de politicienii noștri, că la noi în mediul rural este mai bine decât în Occident, părerea unanimă ar fi că mai bine să tăcem din gură. Să fim realiști…

Însă dacă avem ambiția de a evolua, într-adevăr, în acea direcție ar trebui să privim. O raportare la Etiopia sau Rusia nu ne-ar avantaja. Existența chivotului sfânt și a dreptei credințe nu sunt factori care să stimuleze educația sanitară, igiena dentară, implantul dentar sau orice altceva din domeniul stomatologiei doriți dvs.

Așadar, considerăm că doar propria dorință de educație poate stimula o altă viziune de sănătate. Clinicile de stomatologie nu vor fi în traseul niciunui turist, ele sunt doar mijloace de menținere a sănătății.