Există o mulțime de informații pe Internet despre celule stem și rolul acestora. Din păcate, unele articole conțin noțiuni false, vagi sau interpretative care ar putea deruta. S-ar putea crede că celulele stem reprezintă o soluție pentru regenerarea dinților în cabinetele de stomatologie.

Ne propunem să discutăm și noi despre acest subiect. Considerăm că am cules informații reale, care ne vor ajuta să vă transmitem, mai departe. Opinăm că ne-am documetat serios iar ceea ce vă transmitem sunt informații pertinente.

Endodonție la clinica noastră Smile Care
Citeste mai multe articole pe blogul nostru

Proprietatea stem

Celulele stem stau la baza organismului nostru. Acestea sunt primele celule care se dezvoltă încă din stadiul embrional. De asemenea, spre deosebire de celelalte celule se pot diviza în orice tip de celulă cuprinsă în organism.

În schimb, celelalte se pot multiplica doar pe ele însele, dând naștere unor celule identice. Mai mult decât atât, celulele stem au capacitatea de a se autoregenera. Celulele stem se pot diviza în celule hepatice, neuronale, musculare etc, iar de exemplu, o celulă hepatică se poate diviza doar în celulă hepatică. 

Celulele stem au o proprietate extrem de mare de regenerare. Acestea se formează în permanență și reînnoiesc sângele, măduva oaselor și sistemul imunitar. Așadar, celulele stem au puterea de a crea noi țesuturi. Aceste proprietăți au determinat utilizarea celulelor lor în medicină, ele fiind benefice pentru zeci de proceduri. 

Bio-dintele… mai așteaptă!

În contextul medicinei dentare, celulele stem au capacitatea de a înlocui implantul dentar. Așadar, vorbim despre „bio-dinți”, un concept în curs de cercetare. Lucrul cel mai important de menționat este că această tehnică nu s-a materializat încă. Totuși, probabil, sunteți convinși că la această idee au aderat nenumărați cercetători. Avem motive să credem că se va realiza. Însă, nu știm care centru de cercetare o va pune primul în practică.

Chiar dacă nu există încă tehnici de regenerare dentară cu ajutorul celulelor stem, de necontestat este faptul că celulele stem funcționează cu adevărat în sfera regenerării. Ca atare, acestea sunt folosite în peste 80 de probleme medicale. Ele au capacitatea de a regenera țesuturile și de a substitui un implant. 

În ceea ce privește aria stomatologică, știm doar că acest concept poate funcționa, datorită dovezilor din celelalte domenii medicale, însă deocamdată nu s-a descoperit modalitatea prin care se poate efectua acest lucru. 

Celulele stem reprezintă o tehnologie a viitorului în acest moment în ceea ce privește stomatologia. Cu toții sperăm ca o astfel de tehnică să se materializeze cât mai curând. Momentan, trebuie să ne bucurăm de existența implantului clasic de care nu avem motive să ne plângem. Acesta își îndeplinește extrem de bine atribuțiile, iar tehnologia dentară a evoluat atât de mult încât implantul se poate confunda extrem de ușor cu dinții naturali.