Tot ce trebuie să știi
Coroana dintelui este partea vizibilă a acestuia, acea parte a dintelui acoperită cu smalț alb, care dă farmec zâmbetului și asigură funcționalitatea normală a danturii sănătoase. Uneori, coroana dintelui suferă deteriorări și afecțiuni, care o fac improprie pentru funcțiile sale obișnuite. Un dinte cu coroana afectată este o problemă pentru procesul de masticație, pentru fonetică și chiar pentru sănătatea generală a organismului. Pe deasupra, dintele afectat este inestetic ceea ce poate provoca pacientului sentimente de inadecvare socială și complexe de inferioritate.
De aceea, este important ca ori de câte ori coroana unui dinte este afectată să apelăm la medicul stomatolog. Acesta va lua măsurile necesare pentru reconstruire sau înlocuire. Printre instrumentele pe care medicul stomatolog le are la îndemână pentru înlocuirea unei coroane afectate se numără coroana dentară protetică.
Coroana dentară pe înțelesul tuturor
Coroana dentară este o proteză fixă, care îmbracă sau înlocuiește partea vizibilă a unui dinte deteriorat, preluând toate funcțiile acestuia. Coroanele pot fi efectuate integral din ceramică sau pot avea o compoziție metalo-ceramică, constând dintr-un schelet metalic îmbrăcat în ceramică. Coroanele dentare ceramice cu schelet de zirconiu se confecționează prin tehnică computerizată de înaltă precizie, și au ca avantaj o mare rezistență și o biocompatibilitate crescută.
Precauții și operații prealabile
Dintele protezat trebuie să fie suficient de rezistent și să nu fie mobil pentru a putea susține coroana dentară protetică. Stomatologul vă va spune că înainte de a se monta coroana dentară dintele trebuie tratat corespunzător, iar operațiunea de montare presupune șlefuirea prealabilă a acestuia, ceea ce înseamnă pierderea de material dentar și chiar devitalizarea dintelui.
Funcțiile și rolul coroanei
Dintele are o serie de funcții importante, pe lucrarea protetică trebuie să le preia și să le îndeplinească corespunzător.
Funcția estetică
Poate cel mai căutat efect al coroanei dentare este efectul estetic. Pentru a îndeplini corect funcția estetică, coroana trebuie să se integreze cât mai bine în ansamblul dentar, ceea ce înseamnă că trebuie să se potrivească la culoare, formă și mărime cu dinții vecini. De aceea, în laboratoarele de tehnică dentară, se duce o muncă constantă pentru a căuta materialele cele mai bune și soluțiile tehnice cele mai potrivite pentru a reproduce adecvat dintele natural.
Funcția fonetică.
Dinții incisivi au rol nu numai în masticație dar și în pronunțarea consoanelor, astfel încât lipsa acestora afectează modul în care o persoană poate pronunța cuvintele și poate comunica. Coroana dentară protetică înlocuiește coroana dintelui afectat și redă aparatului fonetic elementul structural necesar unei funcționări corespunzătoare.
Funcția masticatorie.
Înălțimea și forma dintelui, modul în care acesta se aliniază și se potrivește cu ceilalți vor determina modul în care se desfășoara masticația. În timpul mestecării, diferite forțe pun presiune pe dinte, iar confortul și rezistența acestuia depinde de materialul folosit și de modul în care a fost modelată coroana dentară în laborator.
Protecție și rezistență.
Coroana dentară are și un rol de protecție, conferind rezistență mărită dintelui pe care îl acoperă. Astfel se poate proteja un dinte vătămat, sensibil și vulnerabil la forțele masticatorii.