De ce nu am avea și noi un zâmbet care să hipnotizeze pe cei din jur precum cele ce pot fi văzute la ceremoniile Oscarurilor? Prea puțini dintre noi sunt cu adevărat mulțumiți de aspectul danturii lor. Ba aliniamentul dinților, ba culoarea acestora, ba forma. Nu sunt mulți cei care au fost înzestrați de natură cu dantură frumoasă.  

După ce am tras cu ochiul la vedetele de pe podium, am stabilit ce ne dorim: îndreptarea dințiilor, albirea acestora, fațetare, implanturi.

Știați că se poate face : Implant dentar într-o zi la Smile Care București

Acestea sunt și cele mai cerute proceduri în cabinetele stomatologice. Sunt însă acestea și necesare? Se pot acestea face și acasă?

Albirea dinților; acasă sau la dentist?

Dacă este să vorbim despre albirea dinților, una din cele mai solicitate proceduri stomatologice, trebuie să spunem că teoretic aceasta poate fi făcută nu numai în cabinetele stomatologice, dar și acasă.

Genetica și dieta joacă un rol extrem de important în ceea ce privește culoarea dinților. Pornind de la zestrea genetică inițială a fiecăruia, fumatul, mâncărurile colorate, unele băuturi precum cafeaua și ceaiul modifică în timp culoarea dinților îngălbenindu-i. Pentru a reda frumusețea zâmbetului, culoarea dinților este un element important și albirea acestora devine o necesitate și o dorință insațiabilă pentru cei nemulțumiți de culoarea propriilor dinți. Industria de specialitate a răspuns cererii cu nenumărate produse pentru albirea dinților acasă.

kit albire dinți
Kit de albire a dintilor, se poate cumpăra doar de pe piața extracomunitară pentru că depășește cantitatea de peroxid de hidrogen admisă în Europa


Aceste produse pot părea tentante, pot fi mai ieftine și mai rapide decât o vizită la dentist, însă efectele lor sunt discutabile. Una din problemele care apar pentru produsele de albire neprofesionale este faptul că producătorii au obligativitatea de a respecta limitele impuse de Directiva Europeană CD 2011/84/EU. Cantitatea de peroxid de hidrogen permisă de această directivă pentru produsele neprofesionale este restricționată la doar 0,1% față de o concentrație de 6% folosită de medicii stomatologi. Previzibil, rezultatele celor două tipuri de produse nu pot fi aceleași.

În ceea ce privește produsele ilegale cu o concentrație mai mare de peroxid de hidrogen, precum și produsele ce folosesc drept înlocuitori substanțe insuficient testate, acestea pot reprezenta un real pericol pentru dinții și gingiile celui ce le folosește. Un studiu asupra celor mai folosite cinci produse de albire dezvăluie folosirea în structura acestora a unor substanțe active precum cloritul de sodiu, al cărei efect de albire este insuficient cercetat,  sau acidul citric, care distruge smalțul și îngălbenește dintele.

Când putem fațeta dinții

O altă procedură aflată în topul cerințelor clienților în cabinetele stomatologice este fațetarea. Fațetele sunt recomandate doar pentru cazurile în care dinții nu sunt aliniați, sunt malformați, ciobiți, fisurați sau fracturați și nu mai pot fi albiți. Fixarea fațetelor acestora necesită șlefuirea dinților, gravarea acidă a acestora și cimentarea cu adeziv, operațiuni ce nu sunt recomandate pe dinții sănătoși în stare bună doar pentru mascarea unei culori mai puțin strălucitoare. Așa cum am arătat mai sus, dacă este necesară doar albirea dinților, este recomandat un tratament de albire în cabinetul medicului stomatolog.

Medicul stomatolog va stabili dacă este necesară sau nu fațetarea dinților și este recomandabil să îl ascultăm pentru a ne păstra dinții naturali intacți un timp cât mai îndelungat.

Aparate dentare estetice

Nevoia pacienților de a avea un aparat dentar estetic, departe de a fi un moft, este explicabilă și de înțeles. Aparatele dentare sunt totodată o necesitate pentru alinierea danturii.

Industria de specialitate vine în întâmpinarea acestora cu o diversitate de aparate dentare din ce în ce mai discrete și mai estetice. Între acestea: aparatele dentare din ceramică, aparatele dentare safir, aparatele dentare linguale și gutierele Invisalign. Aceste tipuri de aparate sunt concepute special pentru a răspunde pretențiilor estetice ale pacienților, sunt cât se poate de discrete dar și eficiente.