Dacă ți s-a întâmplat să te privești dimineața în oglindă și să te întrebi de ce sunt dinții tăi galbeni, să știi că s-a întâmplat și altora, nu ești singurul. Probabil te-ai îngrijorat în legătură cu acest aspect însă în acest articol vom povesti despre cauzele pătării dinților și despre soluțiile pe care le aveți la îndemână în vederea redării strălucirii dinților. 

Înaintarea în vârstă 

Sigur ați observat că, cel mai adesea, vârstnicii au dinții mai galbeni. Aceasta se întâmplă pentru că principala cauză a îngălbenirii dinților este pur și simplu înaintarea în vârstă.

Cu trecerea timpului smalțul dinților se subțiază, iar dentina devine mai vizibilă, opacizând dintele. De aceea, îngrijirea danturii încă de la vârstele tinere este importantă, o îngrijire corectă putând ajuta la menținerea sănătății acesteia. 

Fumatul

O altă cauză a îngălbenirii dintelui este fumatul. Toată lumea știe că aspectul dinților fumătorilor este diferit de cel al nefumătorilor, în primul rând în ceea ce privește culoarea. Gudronul și nicotina afectează smalțul dintelui îngălbenindu-l. Gudronul este în mod natural negru, în timp ce nicotina se îngălbenește în reacție cu oxigenul, astfel încât efectele lor asupra dintelui sunt ușor de intuit și pentru un necunoscător. 

Medicamentele

Antibioticele se numără și ele între cauzele majore ale îngălbenirii dinților. Administrarea tetraciclinei sau doxicilinei la copiii de vârste mici sau când acestea sunt administrate mamei în a doua jumătate a sarcinii, vor afecta gingiile aflate încă în dezvoltare și dinții vor fi decolorați.

Dar nu numai antibioticele afectează culoarea dinților ci și antihistaminicile, antipsihoticele și medicamentele pentru tensiune arterială, iar tratamente precum radioterapia si chimioterapia, de asemenea, pot provoca decolorarea dinților. 

Alimentația

Ceea ce mâncăm și ceea ce bem își va lăsa, de asemenea, amprenta asupra dinților. Cafeaua, băuturile carbogazoase, unele alimente precum fructele de pădure, curry, sosul de roșii pot păta smalțul dinților. 

Albirea dinților

Soluția ideală pentru îndepărtarea pigmentației dinților este o albire dentară profesională în cabinetul stomatologic. Trebuie să știți că albirea profesională este o procedură rapidă și mai eficientă decât procedeele de albire acasă. De altfel, tratamentul de albire este una dintre cele mai solicitate proceduri în cabinetul stomatologic. 

Tratamentul de albire presupune detartraj și periaj profesional, fluorizare și albirea propriu-zisă. Medicul va instala pacientului o barieră gingivală din cauciuc flexibil, apoi va aplica un gel special pe bază de peroxid de hidrogen pe fața exterioară a dinților, apoi va proiecta o lumină laser sau led. 

Rezultatul tratamentului de albire va depinde și de culoarea naturală a dintelui, stabilită genetic, și de măsura în care, în perioada imediat următoare tratamentului, cât timp dinții sunt încă sensibili și smalțul deshidratat, s-a evitat consumul de alimente și băuturi colorate.