Foarte multe persoane se confruntă cu dinți galbeni. Aceștia pot fi cauzați de numeroși factori, însă există câteva cauze des întâlnite. De exemplu, fumatul și consumul de cafea sunt cele mai cunoscute cauze ale dinților îngălbeniți. Bineînțeles, există soluții eficiente pentru a scăpa de aspectul îngălbenit al dinților.
Ce găsiți în acest articol?
Dinții galbeni și trecerea timpului
Una dintre cele mai cunoscute cauze ale îngălbenirii dinților este înaintarea în vârstă. Dinții permanenți îmbătrânesc odată cu noi, însă nu ar trebui să arătăm acest lucru. Din nefericire, puține persoane ajung la o vârstă înaintată alături de dantura lor naturală. Pentru a ne păstra dantura pe tot parcursul vieții, este necesar să o îngrijim corespunzător. Dinții galbeni pot reprezenta semne ale unei igiene precare sau a unor practici nesănătoase.
Odată cu trecerea timpului, smalțul se subțiază semnificativ. Astfel, dentina devine mai vizibilă, iar dintele își pierde din strălucire. Dinții galbeni sau decolorați pot fi evitați printr-o îngrijire temeinică. Bineînțeles, factorul ereditar este foarte important, însă contribuția personală depășește acest criteriu.
Fumatul – principala cauză a dinților galbeni
Numărul fumătorilor este extrem de mare. La fel este și cel al pacienților cu dinții galbeni. Dinții pătați sunt normali atunci când aceștia intră în contact permanent cu agenții periculoși aflați în țigări. Astfel, un fumător nu se va întreba niciodată „De ce am dinții galbeni?”. Cu toții știm că fumatul reprezintă un factor puternic pentru îngălbenirea dinților.
Gudronul și dinții galbeni ai fumătorului
Gudronul și nicotina afectează smalțul dintelui, cauzând dinții galbeni. Gudronul este, în mod natural negru, în timp ce nicotina se îngălbenește în reacție cu oxigenul. Deci, efectele lor asupra dinților sunt ușor de intuit. Remediile dinților galbeni includ atât albirea profesională, cât și renunțarea la acest viciu.
Dinți galbeni – cauze
Chiar dacă nu fumați, alimentația v-ar putea influența negativ culoarea dinților. De cele mai multe ori este vorba despre pigmentul și aciditatea alimentelor. Astfel, există alimente care pot provoca îngălbenirea dinților sau dinți pătați. Acestea sunt:
- Cafeaua (dinții galbeni de la cafea reprezintă o problemă des întâlnită);
- Vinul (atât vinul alb, cât și cel roșu);
- Dulciurile;
- Anumite fructe și legume (afinele, sfecla);
- Anumite sosuri și condimente (ketchup, curry);
- Energizantele, sucurile acidulate, fresh-urile naturale;
Bineînțeles, lista poate continua. Pentru a preveni îngălbenirea dinților, trebuie să consumați aceste alimente în mod moderat și să vă asigurați că aveți o igienă orală bună. Chiar dacă unele alimente nu îngălbenesc dinții în mod direct, ele contribuie la subțierea smalțului. Astfel, cu timpul, dinții vor fi predispuși la îngălbenire și decolorare.
Dinți îngălbeniți din cauza medicamentelor
Dacă factorii anteriori erau cunoscuți de toată lumea, faptul că medicamentele provoacă dinți îngălbeniți nu mai e atât de cunoscut. Ei bine, este adevărat. Dacă obișnuiți să folosiți un medicament în mod constant și ați observat că dinții au devenit galbeni sau decolorați, aceasta este cauza.
Un medicament pe care toată lumea îl folosește este antibioticul. Chiar și stomatologul ne poate oferi o listă de antibiotice pentru dinți. Deși este indispensabil în anumite momente, antibioticul ne poate provoca dinți galbeni. Așadar, aveți grijă și de sănătatea organismului pentru a nu fi nevoiți să consumați un număr mare de medicamente.
Dinții galbeni la copii
Nu doar dinții permanenți, ci și cei de lapte pot fi galbeni. Astfel, copiii pot avea dinți galbeni sau pătați încă din naștere. De cele mai multe ori, dinții sunt galbeni la rădăcină. Acest lucru se poate întâmpla tot din cauza medicamentelor. Administrarea tetraciclinei sau doxicilinei de către mame în a doua jumătate a sarcinii, va afecta gingiile copilului. Astfel, vă puteți confrunta cu dinții galbeni la bebeluși. De asemenea, chiar și viitoarea mamă poate dobândi dinți galbeni în timpul sarcinii.
Odată cu trecerea tipului, copiii pot avea dinții galbeni la bază sau pete galbene pe toată suprafața dintelui. Acest lucru poate fi cauzat de factorul ereditar, de medicamente, de traumatisme ale gingiilor și nu numai. Fie că vorbim despre dinții galbeni ai unui copil de un an, de doi ani sau de trei ani, cauzele sunt similare. De cele mai multe ori, dinții copiilor nu vor rămâne galbeni definitiv. În cazul dinților galbeni la adolescenți, soluția se află în cabinetul medicului stomatolog.
Dinți galbeni – remedii
Cu toții ne-am pus întrebarea „Cu ce se curăță dinții îngălbeniți?” sau „De ce am dinții galbeni?”. Cu siguranță, nu tratam albim dinții galbeni cu bicarbonat. De asemenea, nu vom găsi soluția nici dacă tastăm „Dinți galbeni TPU”. Cel mai sigur și eficient tratament pentru dinții galbeni este albirea profesională. Într-adevăr, există numeroase remedii naturale pentru dinții galbeni, însă cele mai multe sunt ineficiente.
Când vorbim despre remedii pentru dinții galbeni, albirea profesională reprezintă metoda sigură de a scăpa de această problemă. Astfel, medicul stomatolog îți va evalua aspectul dinților și îți va propune metoda optimă de albire. Dinții tăi galbeni vor deveni doar o amintire.
În anumite situații, pacientul nici nu are nevoie de o albire profesională. Aspectul îngălbenit al dinților acestuia poate fi îndepărtat cu o curățare profesională. Deci, detartrajul, periajul și fluorizarea pot îndepărta aspectul neplăcut al dinților galbeni. Respectând indicațiile medicului stomatolog, veți putea obține zâmbetul alb și strălucitor la care ați visat.
Curiozități ale pacienților despre protetica dentară
- Îmi aleg singur proteza dentară?
Tipul de proteză va fi ales în funcție de necesitățile fiecărui pacient. Astfel, medicul va prezenta opțiunile corecte din punct de vedere stomatologic, iar pacientul va putea alege.
- Ce fac dacă îmi deteriorez proteza?
În general, protezele prezintă o rezistență ridicată, însă este necesar să fim atenți la obiceiuri și la alimentație pentru a nu le deteriora. În cazul în care se întâmplă un astfel de incident, apelați la medicul stomatolog, iar problema se va rezolva.
- Voi putea vorbi normal cu proteza mobilă?
La început, aceasta va fi destul de incomodă și va afecta dicția. Însă, odată cu trecerea timpului, pacientul se va acomoda și nu vor mai exista probleme.
- Proteza fixă cu implanturi este dureroasă?
Inserarea implantului se va face sub anestezie locală, iar pacientul nu va simți niciun disconfort.
Sfaturi pentru a nu avea dinții galbeni
Prin urmare, zâmbetul strălucitor necesită multă îngrijire. Dinții se pot îngălbeni ușor, iar aspectul estetic poate fi deteriorat. De asemenea, dinții pot avea un aspect neplăcut pe partea interioară. Pentru a depista acest lucru, medicul va folosi oglinda stomatologică. Pentru a evita îngălbenirea dinților sau dinți transparenți, trebuie să ai o igienă orală corespunzătoare, să eviți alimentele puternic pigmentate, să renunți la viciile dăunătoare și să îți vizitezi periodic medicul stomatolog.